Päästä vedettyä Juha Kivinen

25 vuotta vaan ei suotta

Kotiseudun Sanomien nelossivulla on Keskellä viikkoa -palsta, johon Heikki kokoaa muun muassa lehtemme uutispätkiä 25 vuoden takaa. Niistä on käynyt lahjomattomasti ilmi, että vuodet ovat vierineet myös omassa kalenterissani.

Viime huhtikuussa huomasin, että tuolle palstalle alkoi ilmaantua 25 vuoden takaisia juttuja, jotka ovat lähtöisin minun kynästäni. Olen siis ollut Kotsarissa neljännesvuosisadan. Hui olkoon!

Vaikka taaksepäin katsoessa aika tuntuu kuluvan nopeasti, vuoden 1992 Kotiseudun Sanomien lehtikansio on kuin toisesta maailmasta. On siitä ensimmäisestä aprillipäivästäni Pihtiputaalla sittenkin aika kauan.

Nuo lehdet tuntuivat siinä mielessä tutuilta, että juuri iskeneestä ankarasta lamasta puhuttiin paljon, ja nythän me olemme taas vasta pääsemässä lähes vuosikymmenen kestäneestä lamasta tai ainakin pahasta taantumasta.

Lastut-messuilla iskettiin lamaa päähän ja kovista ajoista huolimatta Kotsari pullisteli kauppojen mainoksia. Seassa oli aikoja sitten unohtuneita nimiä, kuten Tenna, Rabatti ja Finnoil. Pihtiputaalla oli maatalousoppilaitos ja kunnassa niin monta viranhaltijaa, että taisivat toisiinsa kompastella.

Kultakeramiikassa valettiin kuppeja täyttä häkää eikä se ollut pelkkä myymälä. Kylähullulla oli kauppa Kärväskylällä ja baari saatiin takaisin Muurasjärven Harjulinnaan.

Keski-Suomen Valo ajoi turvevoimalaa Pihtiputaalle. Sitä ei tullut, mutta eipä ole aikoihin ollut Keski-Suomen Valoakaan.

Televisiosta näkyi vain kaksi kanavaa. Kolmonen oli tulossa vihdoin marraskuun lopussa Pihtiputaan yleisradioasemalle.

Hotelli Pihtipudas meni konkurssiin vain parin vuoden päästä avaamisestaan, ja yhtä vuoristorataa paikan historia on ollut senkin jälkeen.

Kyläläiset olivat sydän syrjällään koulujensa puolesta Ilosjoella, Liitomäellä ja Matkusjoella. Nyt Kinnulassa ei ole enää yhtään kyläkoulua ja Pihtiputaallakin vain yksi.

Kinnulan uutisissa yllättää 11,5 miljoonan markan monitoimitalohanke, jonka olin täysin unohtanut. Sen rakentaminen oli ajoitettu kuntasuunnitelmassa vuodelle 1993. Samaan rakennukseen piti tulla liikunta- ja kuntosalit sekä squash-tila, katsomo, nuorisotilat ja kirjasto.

Terveystalon paikalle kinnulalaiset suunnittelivat liiketaloa. Se valmistuikin, mutta vasta 13 vuotta myöhemmin. Siinä valossa talon lempinimi Hätälä ei ole kovin osuva.

Jotkut asiat ovat pysyneet ennallaan 25 vuodessa. Perhontietä ei ole vieläkään saatu kuntoon Kinnulassa ja voimamies Eino Pöntiö voittaa mestaruuksia.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>