Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Sääennustukset ja viljelijöiden toiveet eivät kohtaa

Viljelijöiden toive syksyn pitkästä, kuivasta kaudesta jäi haaveeksi. Kasvukaudesta tulee viljatiloilla surkea, ja tilannetta pahentaa syyssateiden alkaminen.

Pihtiputaalla ja Kinnulassa arvioidaan, että puimatta on vielä puolet vilja-alasta. Pystyssä oleva kaura ja osin ohrakin on alkanut itää uudelleen. Vehnäsato on todennäköisesti menetetty kokonaan. Rypsin ja härkäpavun kohdalla on sama tilanne. Niitä ei kannattane puida lainkaan. Vaikka sää muuttuisikin, laatu ei enää parane. Osa viljatiloista on jo lopettanut huonon kannattavuuden vuoksi. Tämä kesä saattaa vauhdittaa suuntausta.

Märkyys on nostanut jo puitujen viljojen kuivauskustannuksia. Määrä, jonka kuivaaminen on kestänyt normaalikesänä 5-7 tuntia, vaatii kellonympäryksen. Jos puinti on onnistunut, viljasadosta on tullut paikoin yllättävänkin hyvä. Viime kesän huippusadoista jäädään määrällisesti kuitenkin 20-30 prosenttia. Näillä alueilla tärkeä nurmisato oli normaali.

Yksi huolenaihe on siemenviljan saatavuus ensi keväänä. Monella viljelijällä on vielä muistissa kesä 1987. Silloinkin kärsittiin myös kylmyydestä ja sateista. Uuden kevään koitettua varmuusvarastoista ei löytynytkään tarpeeksi siemenviljaa. Siemenviljasato jäi nytkin niin huonoksi, että yleisesti kysytään, millä pellot kylvetään ensi keväänä?

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>