Päästä vedettyä Heikki Jämsén

Kysymys taksissa kuului, onko Suomi itsenäinen?

Annan hyvän arvosanan taksimiesten tietotoimistoille. Kuljettajien asiatiedot ovat usein kohdallaan. Asennepuolessa saattaa joskus löytyä korjaamisen varaa.

Yhä nuoremmat täyttävät viisikymmentä vuotta. Saimme kutsun erään lähipiiriin kuuluvan ystävän juhliin Barcelonaan. Kun ajankohdalle osui syysloma, päätimme osallistua.

Ajelimme iltamyöhällä lentokentältä taksilla kohti Katalonian hallinnon, liike-elämän ja matkailun keskusta. Päivällä oli päättynyt Espanjan Katalonialle asettama määräaika, jonka kuluessa Espanja vaati selventävää lausuntoa aluehallinnolta siitä, mitä sen johtaja oikein sanoi itsenäisyyttä koskenutta kansanäänestystä kommentoidessaan.

Carles Puigdemontin ajatus kulki jotenkin niin, että annettua vahvaa tukea itsenäisyydelle pitää kunnioittaa, mutta itsenäisyyttä ei kuitenkaan julisteta, kuten hän aikaisemmin vakuutti, vaan autonomian syventämisestä aloitetaan Espanjan kanssa neuvottelut.

Poliitikolle tyypillisen monimielisen kannanoton sisältö tarkentui perjantaina, kun alueparlamentti hyväksyi Katalonian yksipuolisen itsenäisyysjulistuksen. Ennen äänestystä kolmen puolueen oppositio käveli ulos talosta.

Itsenäisyyshuuma sai katalonialaiset kaduille. Yksi Barcelonan valtaväylistä, Avinguda Diagonal, oli suljettu ja ihmiset sytyttivät kynttilöitä keskelle bulevardia kelta-punaisiin lippuihin kietoutuneina.Tunnelma oli vielä 17.10. leppoisa. Ehkä vaikutuksensa oli lokakuun säällä, leudolla tuulella ja parinkymmenen asteen lämmöllä.

Taksimies pahoitteli, että ei voinut viedä meitä perille asti, koska katuja on suljettu ja pikkukadut niin ruuhkaisia, että liikenne seisoi. Hän yritti löytää vapaata reittiä ja kysyi, mistä olemme. Sanoin, että Suomesta.

— Onko Suomi itsenäinen, kuljettaja kysyi ajankohtaan sopivasti.

— On, on, sanoin.

— Suomesta vietetään satavuotisen itsenäisyyden juhlavuotta.

— Mistä maasta Suomi itsenäistyi?

— Venäjästä. Olimme ennen vuotta 1917 sata vuotta osa Venäjää ja sitä ennen vähintään viisisataa vuotta osa Ruotsia.

Katalonia julistautui itsenäiseksi vuonna 1931, mutta Espanjan keskushallinto ei sitä hyväksynyt. Saatiin kuitenkin itsehallinto, joka peruttiin pian, mutta palautettiin Francon kuoleman jälkeen. Nyt on menossa toinen yritys.

Suomen itsenäisyys ja maan asema on ehtinyt sadassa vuodessa vakiintua. Oli terveellistä päästä aistimaan ilmapiiriä alueella, missä itsenäisyys on kaikkea muuta kuin varmaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>