Lukijalta Lukijalta

Hiljentääkö paikallislehti kuntademokratian?

Kotiseudun Sanomien päätoimittaja oli pakinassaan huolissaan aktiivisesta kuntalaiskeskustelusta ja asioiden nostamisesta keskusteluun valtuuston kokouksissa.

Mielipide oli erikoinen ja saa miettimään, toteuttaako lehti journalismin jaloja periaatteita, vai palveleeko se valtaapitävien tarkoitusta? Yleensä Suomen vapaa lehdistö on nähty neljäntenä valtiomahtina, vallan vahtikoirana, valvoessaan lainsäätäjien, lain toimeenpanijoiden ja oikeuslaitoksen toimintaa.

Olemmeko seudullamme ajautuneet tilanteeseen, jossa paikallislehdestä on on tullut valtaapitävien kädestä syövä, kiltti puudeli, jonka päätehtäväksi on muodostunut opposition äänen häivyttäminen ja paimentaminen yksipuoluejärjestelmän autuuteen? Vai onko ajatus siitä vain omaa vilkasta mielikuvitustani?

Rohkenen kuitenkin uhmata, valtaapitävien harmiksi, tätä paikallista vallan vahtikoiraa, oli se sitten puudeli tai ei. Kirjoitan tulevaisuudessa edelleen havaitsemistani epäkohdista ja otan valtuuston muissa asioissa rohkeasti kantaa vaikeisiinkin asioihin. Silläkin seurauksella, että rapaa tulee välillä omillekin silmillle.

Aina ei voi olla oikeassa, vaikka päätoimittaja niin pakinassaan väittää. Kunnallispoliitikon ja myös kunnan johtavien viranhaltioiden pitää lain mukaan kestää rajuakin arvostelua viran hoitoon liittyvistä asioissa.

Tehtyjä päätöksiä voi ja pitääkin arvioida kriittisesti. Tällöin näkökulma laajenee. Mikäli asianomaiset eivät arvostelua kestä, kannattaa heidän suunnata ammatinvalintapsykologille ja miettiä leppoisempia, vaikkapa tutkijan hommia.

Lopuksi muutama harmittava havainto Kinnulan kunnan huolettomasta rahankäytöstä. Suuri määrä käyttökelpoisia Kinnulan kunnan omistamia rollaattoreita ja muita apuvälineitä on ottanut pyörät alleen ja suunnannut kaatopaikalle.

Romutettujen rollaattoreiden ja apuvälineiden arvo lienee ennemmin kymppitonneja kuin tonneja. Kenellä tässä on lappu syttynyt?

Toisaalta konsulteilla ja lakimiehillä näkyy olevan Kinnulassa kissanpäivät. Vuoden 2017 aikana konsulttien ja lakimiesten palveluja on käytetty reippaasti. Loppua konsultti- ja lakimieslauman elättämiselle ei näy tulevan.

Kunnanhallitus teki 20.11. pykälässä 353 päätöksen hankkia lainopillista neuvontaa luottamishenkilöiden ja kunnan johdon suojelemiseksi arvostelulta. Lakimiehillä ja konsulteilla on hyvin venyvä käsitys kohtuullisesta laskutuksesta. Useita kyppitonneja/ tapaus.

Miksi ihmisiä makuutetaan hintavilla paikoilla Viitasaaren sairaalassa? Siksikö, että Kinnulasta puuttuu pistokseen oikeutettuja sairaanhoitajia Kotipihasta?

Edellä mainittujen asioiden paremmalla harkinnalla olisi terveyskeskukseen saatu yksi uusi lääkäri tai vaihtoehtoisesti puheterapeutti. Silloin lapsille voitaisiin tarjota muutakin kuin vain etäpuheterapiaa ruudulla.

Juha Urpilainen

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>