Lukijalta Lukijalta

Liikkuuko lintukodossamme huumeita?

Kyllä liikkuu paljonkin. Etenkin kannabista, sitä jopa viljellään myös Pihtiputaalla.

Kenellä on vastuu? No tietysti sillä ja niillä, jotka välittävät näitä ”mömmöjä”. Mutta mielestäni suurin vastuu on sillä, joka niitä alkaa kokeilla.
Nykyisin ei voi väittää, että ei ole tietoa seurauksista, koska koulussa puhutaan, ja onhan netissä myös saatavilla tietoa.

Ja vanhemmille: yrittäkää seurata lapsen ja nuoren käytöstä. Muuttuuko rahankäyttö, onko outoa tuoksua, verestääkö silmät, muuttuuko kaveripiiri? Ja jos nuori polttaa sätkiä, se on hälytysmerkki. Onko sätkä vain tupakkaa?
Kuunnelkaa nuorta, puhuttakaa häntä, mutta ei vihalla, koska silloin ei saa mitään irti, vaan enemmän kaverina. Jos epäilys herää, ottakaa yhteyttä kouluun, päihdehuoltajaan, ja voihan pyytää myös huumetestin. Aineet säilyvät elimistössä viikkoja.

Vain vanhempien ja yleensä aikuisten valppaudella saadaan nämä kokeilevat nuoret ja myös aineiden välittäjät kiinni. Ei tarvitse olla vanhempikaan. Myös muut aikuiset voivat olla aktiivisia, onhan se nuorten parhaaksi. Aineiden hallussapito on laitonta ja myyminen rikos.

Nuorille! Kaikki jännä on mukavaa ja hauskaa, mutta ei huumeet. Jokainen teistä varmaan haluaisi elää tervettä, puhdasta elämää, mutta jos alkaa kokeilla, riippuvuus vain lisääntyy.
Ei riitä yksi päihde, vaan niitä tulee enemmän ja enemmän. Koulu, harrastukset, kaveripiiri ja myöhemmin työelämä kärsivät.

Nämä, jotka käyttävät ja myyvät huumeita, houkuttelevat ollakseen kavereita. Mutta se ei ole kaveri, joka vie pahaan, vaan se, joka kieltää pahasta.

On parempi olla vaikka yksin ennen kuin ostaa kavereita ja heidän suosiotaan tuhoamalla oman elämänsä. Se on vastuullisen tytön ja pojan merkki, jos kieltäytyy.
Ja jos sätkiä ostat, tiedätkö mitä ne sisältävät? Myyjät ujuttavat niihin muutakin, että saavat koukkuun ja lisää asiakkaita.

Ainahan on sanottu, että älä ota mitään, josta et tiedä, mitä se on. Ja jos päihteet ja huumeet saavat vallan, elämä ei ole elämää, se on kurjuutta. Varmaan jokainen sen ymmärtää. Elämä on liian arvokas tuhottavaksi hetken huumalla.

Ja meneehän päihteisiin rahaakin. Onko nuorilla sitä jo liikaa? Eikö rahalla olisi muutakin käyttöä? Toivon nuorilta vastuuta ja sanaa ei käyttöön.
Vanhemmille, opettajille ja nuorten kanssa työtä tekeville voimia jaksaa neuvoa ja valvoa, mitä nuoremme tekevät. Koska tulevaisuus on heidän, meidän aikuisten vastuulla on yrittää ohjata nuoria oikealle kaistalle. Toivottavasti onnistumme siinä.

Hyvää joulua ja onnea vuodelle 2018!

Yksi monien puolesta

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>