Päästä vedettyä Juha Kivinen

Niitä ja näitä

Hyvää uutta vuotta kaikille säädyille ja säädyttömille! Vanhalta vuodelta jäi vielä pikkujuttuja mieleen, joten käydään ne tässä nopeasti pois alta.

Tiesitkö, että juuri sinä olet Suomen suosituin joululahja? Nokia-puhelinten uusi koti HMD Global teetti maailmanlaajuisen tutkimuksen, josta tuo selvisi.

Suomalaiset olisivat valmiita maksamaan keskimäärin 223 euroa tunnilta ajasta, jonka he voisivat viettää jouluna rauhassa perheen ja ystävien kanssa. Lähes joka toisen suomalaisen mielestä joulun suurin harminaihe on se, että läheiset pitävät puhelinta esillä joulupöydässä.

Ja nyt kun joulu on loppiaista vaille ohi, joka kolmas suomalainen harkitsee joululahjansa myymistä. Näin kertoo Tori.fi -sivuston tekemä tutkimus. Syynä on useimmiten se, että lahjatavara oli kotona jo ennestään. Kuinka vaikeaa lahjan ostaminen onkaan, mutta kun se rahakin on niin tylsää antaa.

Pakkoruotsin takia punaista näkevät ilahtunevat tiedosta, joka kertoo ruotsia puhuvien suomalaisten määrän pudonneen hätkähdyttävän alas. 2010-luvulla asetelma on kiepsahtanut ensi kertaa sellaiseksi, että Suomessa asuu muiden vieraiden kielten puhujia enemmän kuin ruotsinkielisiä.

Ruotsi on edelleen Suomen toinen virallinen kieli, vaikka sitä puhui toissa vuonna enää 289 500 suomalaista. Suomea puhuvia oli 4,85 miljoonaa.

Ruotsinkielisiä on siis vain vähän enemmän kuin espoolaisia, mutta heille on edelleen tarjolla kaksi omaa Ylen radiokanavaa ja myös televisiokanava, josta tosin puolet annettiin Yle Teeman käyttöön.

Tilastotietoja kertoi historian viimeinen Kielikello -lehden paperiversio. Ajan kiivaasta riennosta kertoo sekin, että hyvän kielen vaalimiseen erikoistunutta Kielikelloa julkaistaan jatkossa vain netissä neljä kertaa vuodessa.

Sitten vähän paikallistakin. Kuka mahtoi vetää höplästä sitä jyväskyläläistä abityttöä, joka tuli kertomaan kinnulalaisille koululaisille yhteiskunnallisiin asioihin osallistumisen tärkeydestä koululla pidetyssä kunnanvaltuuston kokouksessa?

Abi innostui kehumaan paikallista kunnallispolitiikkaa, koska hän oli kuullut, että on olemassa yksi Kinnula-puolue. Eipä olisi voitu tyttöä pahemmin johtaa harhaan.

Lopuksi urheilua. Urheilijoiden haastattelut etenkin joukkuelajeissa ovat yhtä tyhjän kanssa. En halua kuulla enää yhtään lausuntoa tyyliin ”Maalini oli hieno, mutta tärkeintä ovat kolme pistettä joukkueelle” tai tappion jälkeen ”Ponnahdamme takaisin entistä vahvempina”.

Ja tietysti lunta on kaikki paikat täynnä juuri nyt, kun hiihdon Keski-Suomen maakuntaviesti siirrettiin ensi kertaa suosiolla loppiaiselta helmikuulle.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>