Päästä vedettyä Juha Kivinen

Olen kuullut, on ehdokas tuolla…

Niin se muisti vain tekee tepposia ja kuusi vuotta on pitkä aika presidentinvaalien välillä.

Kas kun tässä tuli jo hieman ihmeteltyä sitä, että keskustan Matti Vanhanen oli ainoa presidenttiehdokas, joka ehti vaalikiireiltään käymään Pihtiputaalla ja Kinnulassa. Ei niitä sen enempää käynyt kuusi vuotta sittenkään, kun Sauli Niinistö valittiin ensi kertaa presidentiksi.

Vuoden 2012 vaalien alla Pihtiputaalla kävi puhumassa ainoastaan keskustan silloinen ehdokas Paavo Väyrynen, joka on nyt tekemässä vanhalle puolueelleen kiusaa valitsijayhdistyksen nimissä.Väyrynen kertoi Jämsénin Heikin jutussa olevansa varma voitostaan, ja niin hän kuuluu olevan tälläkin kertaa.

Ja kun tuon jutun tulin tarkistaneeksi Kotiseudun Sanomista, en malttanut olla selaamatta samalta istumalta lehden vuosikertoja taaksepäin aina Kekkosen ajan päättymiseen asti. Tulos olikin aika yllättävä.

Presidenttiehdokkaat eivät nimittäin ole juuri vaivautuneet Pihtiputaalle asti ääniä kalastelemaan, Kinnulasta puhumattakaan.

Itse asiassa joulukuussa Kinnulan kunnantalolla poikennut Matti Vanhanen näyttää olevan ainoa Kinnulassa käynyt ehdokas vuoden 1982 vaaleista lähtien.

Vuoden 2006 presidentinvaaleissa näillä nurkilla ehdokkaista näkyi vain pahvisia hahmoja ja julisteita eikä vuoden 2000 vaaleissakaan yhtään ehdokasta ilmaantunut itse paikalle.

Ainoa erikoinen poikkeus osuu vuoden 1994 presidentinvaaleihin, joiden alla Pihtiputaalla nähtiin peräti kolme presidenttiehdokasta, heidän joukossaan jopa presidentiksi valittu SDP:n Martti Ahtisaari. Hän ihmetteli muun muassa sitä, kuinka 100 000 ihmistä voi nähdä Suomessa nälkää. Silloin elettiinkin pahinta lama-aikaa.

Paavo Väyrynen kävi täällä myös silloin varoittelemassa Euroopan Unionista, johon liittymiseen hän kehotti suhtautumaan viileällä harkinnalla.

Entistä ulkoministeriä Keijo Korhosta jututin jo vuotta aiemmin, jolloin hän kävi puhumassa Pihtiputaalla keskustan esivaaliehdokkaana. Vahvasti EU-kriittinen Korhonen joutui lopulta lähtemään vaaleihin valitsijayhdistyksen kautta, kun Väyrynen valittiin keskustan ehdokkaaksi.

Vuoden 1994 ehdokasruuhkaan saattoi vaikuttaa se, että silloin presidentti valittiin ensi kertaa kokonaan suoralla kansanvaalilla. Vuosien 1988 ja 1982 vaalien alla Pihtiputaalla saatiin sitten taas tyytyä pelkkiin vaalimainoksiin ilman ehdokkaita.

Jokohan kuuden vuoden päästä ehdokkaita alkaisi kiinnostaa nämäkin maisemat? Silloin valitaan varmasti uusi presidentti ja taisto on paljon totisempaa kuin näissä vaaleissa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>