Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Lämmöntuotannossa on pelattava varman päälle

Jos Kinnulan kaukolämpölaitos olisi alkuperäisen suunnitelman mukaisesti kunnostettu viime kesänä, nyt menossa olevalta näytelmältä olisi vältytty. Kattilan tulipesän teräksistä vesitilaa oli korjattu jo aikaisemmin ja sen uusimistarve tuotiin hyvissä ajoin esille.

Kaikille lämpölaitoksen osittainen kunnostaminen ei sopinut, vaan käynnistyi keskustelu tekniikan uusimisesta kokonaan. Siihen saatiin määräraha alkukesällä. Edessä olivat kesälomat, joten konsultien löytäminen ja tarjousten saaminen sekä niiden sisällön selvittäminen kesti. Ehti tulla talvi, työ jäi tekemättä ja lämpölaitos hajosi.

Vielä maanantaina Kinnulan julkisia kohteita, kuten kouluja, terveyskeskusta, vanhainkotia, vanhusten hoitokoteja ja rivitaloja lämmitettiin hakkeen sijasta kalliilla tuontienergialla. Lämmittäminen öljyllä tulee vähintään tuplaten kalliimmaksi kuin hakkeella.

Talvet ovat meillä vielä sen verran kylmiä, että kuntien kannattaa pelata varman päälle lämmöntuotannossa, mutta myös vesi- ja viemärijärjestelmiensä ylläpidossa. Kunnille on kertynyt vuosikymmenten aikana rutkasti rakennettuun omaisuuteen liittyvää korjausvelkaa. Velkaa voidaan lyhentää selvittämällä rakenteiden kunto ja tekemällä huollot ja uusintahankinnat ajallaan. Varmuutta lisää luottamus henkilöstöön, joka on nimetty vastaamaan järjestelmien toiminnasta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>