Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Niinistö sai myös pihtiputaalaisten ja kinnulalaisten tuen

Kuusi vuotta maan korkeinta virkaa hoitanut presidentti Sauli Niinistö hankki jatkokauden vakuuttavalla tavalla. Niinistö sai Kinnulan äänistä 57,9 prosenttia. Pihtiputaalla Niinistön kannatus oli vain puoli prosenttiyksikköä alhaisempi.

Toisin oli kuusi vuotta sitten, jolloin presidentinvaalissa nähtiin kaksi kierrosta. Jos kinnulalaiset olisivat tuolloin saaneet päättää, Paavo Väyrynen olisi valittu tehtävään suoraan 53,1 prosentin kannatuksella. Pihtiputaalla Väyrysen kannatus oli 45,1.

Paikallisesti katsoen eniten näissä vaaleissa nosti kannatustaan istuva presidentti Sauli Niinistö ja rajuimman alamäen laski Paavo Väyrynen. Hänen kannatuksensa romahti Kinnulassa 9,7 prosenttiin ja Pihtiputaalla 8,8 prosenttiin.

Tappiosarakkeeseen joutuvat vetäisemään ruksin myös keskusta ja SDP. Keskustan Matti Vanhanen sai Pihtiputaalla vain 313 ääntä ja Kinnulassa 178 ääntä. SDP:n Tuula Haataisen äänimäärä oli Pihtiputaalla 91 ja Kinnulassa 33. Vaalituloksen läpikäynnin tarvetta lisää perussuomalaisten Laura Huhtasaaren suosio. Hän sai Pihtiputaalla 176 ääntä ja Kinnulassa 59 ääntä.

Istuvan presidentin asema on aina vahva, mutta se ei yksin selitä Niinistön ylivoimaa. Niinistö valittiin, koska hän on voittanut työllään kansalaisten enemmistön luottamuksen.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>