Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Kaupan sulkeminen synnytti uudenlaisia palveluja

Kyläkauppoja on koko maassa alle kolmesataa. Suunta on alaspäin. Kolmisenkymmentä kyläkauppaa sulkee vuosittain ovensa.

Pihtiputaan ainoa kyläkauppa MuurasMarketti heitti pyyhkeen kehään viime kesänä. Kauppa loppui keskellä kesälomakautta.

Huomenna joukko muurasjärveläisiä lähtee kunnan yritysagentin Manu Aunolan johdolla ottamaan selvää, millä avuilla kyläkaupat muualla pärjäävät ja löytyykö matkalta ideoita oman kylän kaupan avaamiseksi. Retkikunta käy tutustumassa Ullavalla vuodesta 2010 kauppaa, lounasravintolaa ja postia pitäneen palveluosuuskunnan arkeen. Toisena kohteena on Sykäräisen kyläkauppa Toholammilla.

Vaikka kaupan loppuminen Muurasjärvellä harmittaa, on asialla myös lohdullisempi puoli. Ovien sulkeminen havahdutti kylän taksiyrittäjän yhteistyöhön kunnan kotipalvelun kanssa. Sen ansiosta syntyi kaksi viikoittaista yhteiskuljetusta, joilla turvataan kylän vanhusten kauppapalvelujen saantia.

Nettikaupan kasvu on ajanut perinteinen kaupan vaikeuksiin laajemminkin. Asiakkaita tarvitaan lisää erityisesti kirkonkylien keskustojen erikoisliikkeisiin. Pihtiputaan Wanhan Pappilan kauppiasillassa maanantaina mietitään, miten kivijalkakauppojen asiakasmäärä saadaan nousuun ja kävijät keskittämään ostonsa vielä toimiviin lähiliikkeisiin.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>