Uutiset Juha Kivinen

Lentopallo kaipaa junnuja ja vetäjiä

Pihtiputaan lentopalloilun menestystarina on jatkunut parikymmentä vuotta. Viime aikoina on alkanut kuitenkin näkyä huolestuttavia merkkejä, ja siksi lentopalloväki on päättänyt ryhtyä totisiin korjaustoimiin.

Tavoitteena on luoda kunnollinen lentopallon strategia Plokin, LiigaPlokin ja lukion lentopallolinjan yhteistyöllä. Aloituspalaveriin osallistui lentopalloliiton aluepäällikkö Pertti Kulluvaara. Seurat järjestävät uuden palaverin jo tänään keskiviikkona kello 18 lukiolla. Mukaan kutsutaan kaikkia lentopallon kehittämisestä kiinnostuneita.

Ongelmana on emoseura Plokin vetäjä- ja pelaajapula sekä pihtiputaalaisten oppilaiden vähentyminen lukion lentopallolinjalta. Syksyllä linjalla ei aloittanut yhtään omaa opiskelijaa, mutta vuodenvaihteen jälkeen saatiin sentään yksi paikkakuntalainen mukaan.

— Elämme ulkopaikkakuntalaisten varassa, eikä se ole kestävä pohja pidemmälle ajateltuna. Selviämme ehkä aina sen yhden vuoden, mutta pitäisi katsoa pitemmälle. Tähän on nyt herätty, lukion lentopallolinjan opettaja Kirsi Sepponen kertoo.

Sepponen huomauttaa, että on aika ainutlaatuista, kuinka Pihtiputaan kaltaisella paikkakunnalla on mahdollista järjestää pelaajalle polku kaikkien pienimpien Tiikerikerhosta mestaruusliigaan asti. Sen polun halutaan säilyvän ja vahvistuvan.

LiigaPlokin puheenjohtaja Raimo Pärnänen pitää tärkeänä, että tekijöiden roolit saadaan selkiytettyä.

— Ne, jotka ovat hyviä tekemään salilla, eivät joudu puuhaamaan talousasioiden tai seuran hallinnon kanssa. Lukion linjalta eivät kaikki nouse liigaan, joten sieltäkin voi erikoistua tuomarointiin tai hallintoon.

Pärnänen harmittelee sitä, että pelaajavirta on kääntynyt väärään suuntaan. Lukiosta nousi vuosien ajan liigaan useita paikallisia pelaajia, mutta nyt liigasta on tullut pelaajia lukion lentopallolinjalle.

— Olisi ehdottoman tärkeää, että liigajoukkueessa on myös paikallisia pelaajia. On tutkittu, että yksi paikallinen pelaaja sitoo kaksisataa ihmistä joukkueen mukaan. Junioritoiminta on välttämätöntä myös siksi, että liigaseuralla pitää olla tietty määrä juniorijoukkueita, Pärnänen korostaa.

Lentopallolinjan päävalmentaja Tuire Koljonen kertoo, että Plokilla on juuri nyt on vaadittavat kolme joukkuetta: D-, B- ja A-tytöt. Pihtiputaalla muistellaan haikeina takavuosia, jolloin Plokilla oli tyttö- ja poikajoukkueet kaikissa ikäluokissa F-junioreista alkaen. D-tytöissä saattoi olla kaksikin joukkuetta.

Nyt myös Plokin A- ja B-tyttöjoukkueet ovat ulkopaikkakuntalaisten lukiolaisten varassa.
Plokin puolella on paha valmentajapula. Valmentajina ovat Tuire Koljosen lisäksi vain Mika Siekkinen ja D-junnuja vetävä LiigaPlokin pelaaja Anastasia Boricheva. Tiikerikerho on jouduttu lopettamaan.

Vanhempia toivottaisiinkin kovasti lisää mukaan vetäjäpuolelle. Lajikoulutusta on saatavissa seuran puolesta, joten osaamiseen homma ei kaadu.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>