Lukijalta Heikki Jämsén

Ilosjoen tuulivoimaloita ollaan suurentamassa kiireellä, miksi?

Ilosjoelle tulevia tuulivoimaloita ollaan suurentamassa kiireellä. Mistä syystä?

Naapurissa Haapajärvellä sama yhtiö hoiti homman mahdollisimman huomaamattomasti, kun ihmiset eivät silloin ymmärtäneet millaisia laitoksia ovat lähelleen saamassa. Nyt asukkaiden käsitys on sielläkin muuttunut voimaloiden pyöriessä.

Esimerkiksi häiriöt sydäntahdistajissa ovat yleisiä, infraäänet aiheuttavat paineen tunnetta korvissa ja verenpaine nousee. Tämä on todella huolestuttavaa luettavaa.

Voimalat pilaavat maiseman ja aiheuttavat terveydellisiä haittoja. Uusien tutkimusten mukaan on todettu ihmisten sairastuvan kymmenen kilometrin säteellä infraääniin.
Ilosjoelle on suunnitellaan suurempia laitoksia, kuin Haapajärven myllyt. Ilosjoella on jäämässä 30 taloutta alle kahden kilometrin suositellun suojaetäisyyden. Lisäksi on huomioitava myös monet kesäasunnot vakituisten asuntojen päälle.

Tuulivoimaloiden tehot ovat viime vuosina moninkertaistuneet, mutta ohjeistukset melun, välkkeen, maisemahaittojen ja terveysvaikutusten suhteen ovat jääneet jälkeen.

Lukuisten kansainvälisten selvitysten mukaan terveyshaittoja on. Toivottavasti vireillä oleva ensimmäinen tutkimus tuulivoimaloiden terveyshaitoista Suomen olosuhteissa antaa kysymykseen puolueettoman vastauksen.

Jokaisen päättäjän tulisi perehtyä itse asiaan huolellisesti ja etsiä tietoa, eikä uskoa vain yksipuolisesti mitä konsultit sanovat. He myyvät vaikka hiekkaa Saharasta, kun osaavat asiaansa esittää.
Onko tuulivoimaloiden kiinteistöverotuotto riittävä uhkien rinnalla?

Useimmat Suomen kunnat osaavat hoitaa taloutensa ilman tuulivoiman tuomaa lisätuloa.
Kohteiksi valitaan juuri pieniä paikkakuntia.
Hankkeiden päätöksentekoon liittyy salailua ja päätökset ovat kyseenalaisia.

Kaupanteossa puhutaan ilmastonmuutoksesta ja puhtaasta energiasta, vaikka kyseessä on ulkomaisten firmojen bisnes suomalaisten veronmaksajien rahoista.

Esimerkiksi kesäasukkaat, eivät he halua tänne tulla rauhoittumaan tuulimyllyjen meluun. Tontit eivät mene enää kaupaksi. Ilosjoki on ollut tähän asti vetovoimainen kylä hyvällä paikalla.

Asuntojen arvon tippuminen on kova pala, koska eihän taloja kukaan sitten osta. Totuus on se, ettei kukaan halua asua voimaloiden vieressä.

Ihmiset haluavat asua rauhassa, monimuotoisen luonnon keskellä. Todellista on jo se, että ilosjokiset käyvät asioimassa naapurikunnissa tuulivoimapäätöksestä johtuen.
Melua myllyistä lähtee, sitähän tutkijoista kukaan ei ole kiistänyt.

Vielä voidaan miettiä, otetaanko riski asukkaiden hyvinvoinnista tuulivoimaloiden kustannuksella. Kuntapäättäjien olisi syytä lukea Pihtiputaan kunnan strategia tarkkaan, kun suunnittelevat tuhoavansa asuinympäristön, kiinteistöjen arvon, sekä vaarantavat asukkaiden terveyttä.

Pihtiputaan kunnan strategia ei huomioi Ilosjoen kylää ja kyläläisten hyvinvointia.

Tänne suunnitellut Euroopan suurimmat tuulimyllyt tulisi viedä sinne, missä tuuliolosuhteet ovat paremmat ja ympäristöhaitat mahdollisimman pienet. Tai sinne minne niitä halutaan, kuten Lauri Tarasti selvityksessään on suositellut.

Ennen asbestiin ja homeisiin sairastuneita pidettiin luulosairaina ja hulluina.
Nyt hulluina pidetään infraäänistä ja tuulivoimasta sairastuneita.

Huolestuneet
ilosjokiset

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>