Uutiset Juha Kivinen

60-vuotias Pihtipudas-Seura juhli toimivien ihmisten kotiseututyötä

Syntymäpäivillä kuuluu hyviin tapoihin kehua päivänsankaria. Pihtipudas-Seuran 60-vuotisjuhlissa kehut olivat paikallaan.

Keski-Suomen museon amanuenssilla Miikka Kumpulaisella on juuret Pihtiputaalla, mutta hänenkin kiitoksensa tulivat pitkälti ammatillisista syistä.

– Pihtipudas-Seura on tärkeimpiä ja helpoimpia yhteistyökumppaneita maakuntamuseolle. Täällä on kaikki mietittynä kulttuuriympäristön puolesta, Miika Kumpulainen sanoi.

Kumpulaisen vastuualueena Keski-Suomen museossa on arkeologinen tutkimus ja neuvonta, muinaismuistot sekä esinelöytöjen vastaanotto ja tarkistaminen.

Arkeologia onkin ollut Pihtipudas-Seuran näkyvimpiä toimintamuotoja. Seura järjesti vuosien ajan muinaisjäännekaivauksia Pihtiputaalla, jota on kutsuttu kivikauden pääkaupunkiseuduksi, koska seutu sijaitsi silloin rannikolla ja asutusta oli senaikaisiin oloihin nähden huomattavan paljon hyödyntämässä merenrannan antimia.

Kumpulainen oli varma siitä, että Pihtipudas-Seuran tulevaisuus on turvattu myös seuraavat kuusikymmentä vuotta. Vain toimintatavat muuttuvat.

– Jatkossa ei välttämättä enää istuta suurella porukalla juhlasalissa, vaan toimintaa pyöritetään muilla alustoilla, kuten älypuhelimen sovellusten avulla, Miikka Kumpulainen arvioi.

Juhlaesitelmän piti Suomen Kotiseutuliiton valtuuston puheenjohtajana toimiva Jyväskylän yliopiston museologian professori Janne Vilkuna. Hän muistutti, ettei seura sinänsä ole juhlimisen aihe, koska se on vain väline johonkin.

– Ei seura toimi, vaan sen ihmiset. Juhlan syy on se, mitä seuralla on saatu aikaan, Vilkuna huomautti.

Janne Vilkuna nosti esille Pihtipudas-Seuran perustajien kaukonäköisyyden, sillä seurassa ymmärrettiin heti alussa, että toimintaan tarvitaan talkootyön lisäksi myös rahaa.

Jo vuoden kuluttua perustamisesta ilmestyi ensimmäinen joululehti ja siitä vuoden kuluttua seura alkoi julkaista paikallislehteä. Vuonna 1971 levikkialueeseen liitettiin myös Kinnula. Kotiseudun Sanomien 60-vuotisjuhlat ovat edessä parin vuoden päästä.

Vilkuna kertoi, että oman lehden perustamista on pidetty Kotiseutuliitossa käsittämättömän järkevänä päätöksenä Pihtipudas-Seuralta. Hän muistutti, että suurin osa paikallislehdistä on suurten lehtitalojen omistuksessa.

Kunnanjohtaja Ari Kinnunen halusi myös korostaa Kotiseudun Sanomien merkitystä. Hän koki, että lehti on tehnyt omalta osaltaan tärkeää kotiseututyötä luomalla myönteistä henkeä paikkakunnalle kirjoituksillaan.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>