Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Kesästä saatiin nauttia koko toukokuun ajan

Opettikohan sateeton ja helteinen toukokuu meidät nauttimaan kesäisestä säästä silloin, kun siihen tarjoutuu tilaisuus.

Menneen toukokuun aikana hehkeää kesää oli tarjolla enemmän kuin koskaan ennen toukokuussa sinä aikana, kun luotettavaa säätietoa on kerätty.

Ilmatieteen laitos vahvistaa, että toukokuun sää oli monilla tavoin ennätyksellinen. Toukokuu kohosi mittaushistorian lämpimimmäksi, sen aikana mitattiin eniten hellepäiviä ja sen keskilämpötila oli korkein. Kaiken lisäksi toukokuu oli ennätyksellisen aurinkoinen ja sateettoman jakson pituus oli ennenkokemattoman pitkä.

Maanantai 4. kesäkuuta palautti arjen ainakin toistaiseksi. Puolustusvoimain lippujuhlan päivän kunniaksi salkoon nostetut Suomen liput osoittivat tiukasti etelään merkkinä siitä, että puuskissa yli kaksikymmentä metriä sekunnissa puhaltanut tuuli sai voimansa kaukaa pohjoisesta. Samalla lämpötila romahti totutusta 25-27 asteesta alle kymmeneen asteeseen.

Tekisi mieli sanoa, että tässä tuli kosto lämpimästä toukokuusta, mutta jätetään sanomatta. Luotetaan siihen, että kesää on vielä jäljellä ja muutaman viluisen, ja toivottavasti myös sateisen päivän jälkeen tuuli vääntäytyy kaakkoon tai etelään ja tuo tullessaan leppeän kesäsään, joka houkuttelee ihmiset hakeutumaan yhteisiin rientoihin.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>