Päästä vedettyä Jasmiina Kumpulainen

Ollaan kirahveja toisillemme

Helposti huomaamattamme sorrumme väkivaltaan jokapäiväisissä keskusteluissa.

”Taas teit tuon väärin, etkö ikinä kuuntele?” tai ”Idiootti, mikset sinä ymmärrä?” Kuulostaako tutulta? Niin minustakin. Sanat voivat satuttaa.

Olemme niin sanotusti kaavoihin kangistuneita. Syyttely ja moittiminen kuuluu osittain varmasti jokaisen elämään.
Puhumme liian usein niinsanottua sakaalikieltä, joka on väkivaltaista. Sakaalit ovat häijyjä, sopii tähän siis kuin nenä päähän.

Myönnän itsekin välillä puhuvani sakaalikieltä.

Kevään aikana tutustuin eräällä kurssilla käsitteeseen Nonviolent communication eli NVC, suomeksi väkivallaton vuorovaikutus.

Nyt jo edesmennyt professori Marshall B. Rosenberg kehitteli kyseisen vuorovaikutusmallin, jota hän kutsui myös kirahvikieleksi. Kirahveilla kun on mahdottoman suuri sydän.

Perusperiaate kyseisessä mallissa on helppo. Rosenbergin mukaan jokaisen negatiivisen tunteen takana on tarve, jota ei ole täytetty. Sen tarpeen täyttämiseen hän keksi neljä askelta.

Ensimmäinen askel on havainnon tekeminen. Mikä se asia on, mikä sai sinut tuntemaan mitä tunnet?
Toinen askel on sen tunteen kertominen. Simppeliä, eikö?
Kolmas askel onkin jo vaikeampi. Täytyy tunnistaa se tarve, jota ei ole täytetty. Miksi tunnet niin kuin tunnet?
Viimeiseksi täytyy esittää pyyntö tarpeen täyttämiseksi vastaisuudessa. Pyynnön täytyy kuitenkin olla touteutettavissa ja konkreettinen. ”Ymmärrä minua!” ei valitettavasti ole sellainen. Vaikka mukavaahan se olisi.

Ilman syyttelyä ja moittimista voisi välttää monet arkipäiväiset riidat.

Jotta NVC tulisi ymmärrettyä ja konfliktit ratkottua puhumalla kirahvikieltä, niin havainnollistan asian teille.
Otetaan nyt esimerkki vaikkapa kohta koittavan juhannuksen hengessä: ”Kun huomasin sinun vieneen itselleni vaivalla paistamani makkaran ilman lupaa, olen surullinen, sillä tarvitsen luottamusta. Voisitko ensi kerralla kysyä lupaa?”
Ei vaadi paljoa, mutta mieti, mikä sävyero on verrattuna vaikka seuraavaan: ”Mitä hemmettiä mussutat jo toista itselleni paistamaa makkaraa kysymättä? Aina sama juttu! Lompsi ostamaan omat makkarat!” Tällä jos millä saa riidan aikaiseksi.

NVC on tapa kunnioittaa toista seuraten neljää yksinkertaista askelta. Jokainen meistä varmasti toivoo saavansa kunnioitusta osakseen.

Lainaten ja muokaten erään kappaleen sanoja: Ollaanko kirahveja toisillemme?

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>