Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Wiitaunionille jatko selvällä tuella vaikka äänestäen

Työn alla olevalla sote- ja maakuntauudistuksella on omat vaikutuksensa myös kuntien yhteistyökuvioihin.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuun siirtyminen kunnilta maakunnille käynnisti neuvottelut Pihtiputaan ja Viitasaaren yhteisen Wiitaunionin jatkosta.

Unionin kriittisimmät hetket koettiin maanantai-iltana, kun Viitasaaren kaupunginvaltuusto kokoontui käsittelemään kuntien yhteistyösopimusta. Viitasaaren oli ilmiselvästi vaikea niellä neuvotteluratkaisua, jonka mukaan sivistystoimen järjestämisvastuu pysyy Pihtiputaalla ja tekninen toimiala Viitasaarella. Harmi on ihan ymmärrettävä. Hallinnon tukipalvelujen järjestämisvastuun saaminen on laiha lohtu sosiaali- ja terveyspuolen menettämisestä.

Viitasaaren kaupunginvaltuusto äänesti sopimuksesta kahdesti ja hyväksyi sen lopulta äänin 18-9. Hävinneen esityksen mukaan sopimuksen hyväksyminen olisi edellyttänyt, että sivistystoimi jää Vii­ta­saa­ren vastuulle ja sitä johtamaan perustetaan oma henkilöstöjohtajan virka.

Kuntayhteistyölle päätös on tärkeä. Jos ja kun hitaasti ja raskaasti edennyt sote- ja maakuntauudistus saadaan jossain vaiheessa maaliin, jatkon toimintamalli on Wiitaunionin kuntien kohdalta kaikille selvä. Yhteistyöllä on suurempi arvo kuin sen pohtimisella, kumpi pärjäsi paremmin korttien jaossa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>