Pääkirjoitus Juha Kivinen

Kyselyt eivät pidä koko Suomea asuttuna

Heinäkuu on hiljainen kotimaan uutisvirrassa, koska Suomi on lomalla. Otsikoissa voi silloin pyöriä pitempäänkin esimerkiksi Ylen Taloustutkimuksella teettämä kysely, jonka mukaan neljä viidestä suomalaisesta kannattaa palvelujen turvaamista niin, että koko Suomi pysyy asuttuna.

Kyselystä on kolmisen viikkoa ja se on jo unohtunut. Samoin on tainnut unohtua itse asiakin kyselyyn vastanneilta. Mielipidetiedustelut ovat kuitenkin vain viihdettä, eikä niillä ratkaista suuria kysymyksiä, kuten maaltamuuttoa ja kaupungistumista. Kaupunkimaisten kuntien väestö on lisääntynyt 30 vuodessa 717 000 hengellä.

Jotkut pitivät tutkimuksen tulosta jopa uutispommina. Ehkä se sitä olikin jossakin mielessä. Ainakin se kertoi siitä, että suomalaisten juuret näyttävät olevan vielä syvällä maassa, vaikka kaupungeissa asuttaisiin. Mielen sopukoissa kaivataan takaisin luontoon.

Kyselyssä ei otettu kuitenkaan lainkaan kantaa raha-asioihin. Ei kysytty kuinka paljon tukitoimet maksaisivat, jotta koko maa pysyisi asuttuna.

Koko maasta puhuminen onkin harhaanjohtavaa. Joillakin alueilla elinvoima hiipuu, mutta maaseudulla on myös jatkossa vireää elämää niillä paikkakunnilla, joilla on rohkeutta hakea uusia näköaloja elinkeinoelämän kehittämiseen ja asukkaiden viihtymiseen vapaa-aikana.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>