Uutiset Juha Kivinen

Lähes ennätyskuiva kesä on jo tyhjentänyt kaivoja

Vesitilanne on muuttunut hyvin nopeasti toukokuun harvinaisen runsasvetisestä erittäin kuivaan. Suomen Ympäristökeskuksessa arvioidaan, että jos kuivuus jatkuu, voivat pohjaveden pinnankorkeudet paikoitellen laskea vuoden 2003 ennätyslukemia alemmaksi.

Kyläläiset ovat ällistelleet, kuinka Liitonjoki on kuivunut kokonaan Liitonjärvestä pitkälle joen alajuoksulle. Sellaista ihmettä he eivät muista nähneensä ikinä.

Sateeton kesä on myös kuivattanut kaivoja. Pihtiputaan kunnan yhdyskuntatekniikan päällikkö Ari Kahilainen kertoo, että hänen 30-vuotisen työuransa aikana kaivot eivät ole tyhjentyneet kunnan vedenottamoilta, mutta nyt Korppiselle jouduttiin ajamaan lisää vettä, kun asukkaat olivat olleet muutaman tunnin ilman vettä.

Kunta on lisäksi vienyt vettä viidelle kiinteistölle, joiden omat kaivot olivat tyhjiä. Vesi on sellaisissa tapauksissa ilmaista, mutta kuljetus maksaa.

Pihtiputaan vesiosuuskuntien kaivoja kuiva kesä on rasittanut vaihtelevasti. Teemu Moisio kertoo, että Muurasjärven vesiosuuskunnalla on ollut hyvin vettä ja tilanne on lähes normaali. Samaa sanoo Pekka Sutinen Elämäjärveltä.

– Ei ole mitään hätää pohjavesien kanssa. Kaivot ovat hyvin vesisillä harjumailla Lamminmäen ja Mörnin alueilla.

Viereisellä Kortteisen vesiosuuskunnalla on ollut jännempää. Pentti Kananen kertoo, että vielä on vesi riittänyt, mutta sateita odotellaan kovasti.

– Tässä ympärillä on satanut enemmän, kuten Peningin puolella. Me saamme kyllä tarvittaessa apua Elämäjärven vesiosuuskunnalta yhdysputken kautta.

Kari Tiitinen Kärväskylän vesiosuuskunnasta on havainnut veden olevan vähissä. Rannankorven lähteellä vesi ei ole enää mennyt ylivuotoputkesta.

– Saa nähdä, joudutaanko ajamaan lisää vettä, jos ei rupea satamaan.

Tiukkaa tekee myös Kojolassa Rimmin vesiosuuskunnalla. Aaro Kautiainen kertoo, että kyläläisiä on pyydetty välttämään auton pesua ja muuta ylimääräistä vedenkulutusta, jotta vesi ei loppuisi.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>