Päästä vedettyä Juha Kivinen

Ulosajo jo ennen starttia

Koska olen aika pitkään Kotsarissa ollut, harvemmin enää kauheasti hämmästyn mistään. Mutta kesälomalla lehdestä tuli vastaan aikamoinen yllätys.

Olin äimän käkenä, mistä kunta oli keksinyt, että Nelostien viereen Niemenharjulle ruvetaan puuhaamaan rataa radio-ohjattaville rc-autoille ja karting-autoille.

Olen ilman muuta kannattamassa kaikkea uutta ja paikkakuntaa kehittävää, kunhan siinä on selvästi järkeä. Tuosta tuli kuitenkin heti sellainen fiilis, että nyt on taidettu vetää vain jotain hatusta.

Enkä ollut yksin. Saman tien alkoi Facebookin Pihtipudas-ryhmässä todella vilkas keskustelu, jossa ratahankkeelle tuli kunnolla lunta tupaan ja mikä pahinta – Pihtiputaan Urheiluautoilijoiden jäseniltä, joiden luulisi olevan alan asiantuntijoita ja ennen kaikkea moottoriurheilun harrastajia.

Ketjuun ilmestyi yli 50 kommenttia, joista lähes kaikissa hanke tyrmättiin, koska Urheiluautoiljoilla on jo toimiva rata Haapavuoressa. Ihmiset halusivat, että Haapavuorta kehitetään eikä rakenneta uutta rataa muka matkailuvaltiksi. En itsekään usko, että matkailijat juurikaan pysähtyisivät Pihtiputaalle sen takia.

Vajaan viikon päästä tyrmäävän keskustelun alkamisesta kokoontui kunnanvaltuusto, jonka jäsenet eivät ilmeisesti olleet Pihtipudas-ryhmässä tai ainakaan he eivät olleet ottaneet onkeensa kuntalaisten ajatuksia radasta.

Valtuusto nimittäin näytti hankkeelle alustavasti vihreää valoa äänin 25-2. Vain perussuomalaiset halusivat keskittyä Haapavuoren kehittämiseen. Valtuutetut kiittelivät kilvan hanketta ennakkoluulottomuudesta ja nopeasta asiaan tarttumisesta. Minä puhuisin mieluummin hosumisesta. Aika kummallista, ettei Urheiluautoilijoita kuunneltu ollenkaan.

260 000 euron hankkeeseen saattaa toki tulla 70 prosentin tuki Ely-keskuksesta, mutta kunnan kontolle jäävä loppuosa on turhaa rahanmenoa sekin.

Rataa on perusteltu muun muassa sillä, että Pihtiputaalle voisi saada isompien rc-bensa-autojen EM-kisat parin vuoden päästä. Tässä kommentti yleisön joukosta:

”Rata ei tuo asukkaita lisää ja ei se matkailua lisää, miten se voisi lisätä? Viikonloppukisat kerran puolessa vuodessa ja kisaajia 12, kisan jälkeen kamat autoon ja kotiin Jyväskylään tai Kuopioon. Pihtiputaan palveluja ei käytetä kun tankataan lähtiessä ja eväät ovat mukana.”

Pihtiputaalla on muuten hyvin toimiva ja harkitseva valtuusto, mutta joskus sekin näyttää haksahtavan. Lopullinen valtuuston siunaus puuttuu vielä, joten sitä odotellessa.

Surkeaa sekin toisaalta on, että eräät päivystävät valittajat ovat aina haukkumassa kuntaa kaikesta. Voi vain arvailla, mikä siinä on takana.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>