Uutiset Heikki Jämsén

Kielitaito, omatoimikirjasto ja metsästys kiinnostivat

Värikkäät kukot Nokinenä, Mustapekka ja Taavetti toivottivat kanadalaisvieraat kiekuen tervetulleiksi Päivärannan ruskan värittämälle pihamaalle.

Albertasta Kanadasta lukiolle matkannut oppilas- ja opettajaryhmä aloitti Päivärannasta Pihtiputaan-kierroksensa, joka jatkui tutustumisella Kuusiston metsästyskoiriin Saaninkylällä, Kotilan lampaisiin Alvajärvellä ja Heikkilän lypsykarjaan Honkarannalla.

Yksi vieraista oli amerikkalaista jalkapalloa, kalastusta ja metsästystä harrastava 17-vuotias Rylan Jones. Hänen kotipaikkansa Valleyview on suunnilleen Pihtiputaan kokoinen.

– Onko totta, että täällä pääsee kirjastoon kirjastokortilla aukioloaikojen ulkopuolella, eikä paikalla ole henkilökuntaa, Rylan ihmetteli omatoimikirjastoa ja puisteli päätään.

Toinen kummastelun aihe oli samanikäisten, mutta myös vanhempien hyvä kielitaito.

– Tunnen olevani alikoulutettu. Suomessa jokainen puhuu kahta tai useampaa kieltä. Itse osaan vain englantia.
Saaninkylällä Rylan Jones ja David Syr kyselivät Pekka Matikaiselta ammuttujen hirvien määrää ja koirien käyttämistä metsästyksessä. Kanadassa ei koiria saa käyttää hirvijahdissa. Pekka Matikainen arveli ampuneensa pitkälti toistasataa hirveä. Sen verran paljon kuitenkin, ettei muista enää tarkkaa lukua. Poikien suut loksahtivat, kun isäntä näytti kamerastaan kuvia porukkansa kaatamasta karhusta.

Vieraat tulivat Valleyviewista Albertan provinssista Hillside Jr/Sr High Schoolista rehtorinsa Darlene Woodin johdolla. Vierailun tavoite oli tutustua pihtiputaalaiseen lukio-opiskeluun ja katsoa, löytyykö sen käytänteistä jotain, joka voidaan soveltaa tukemaan Valleyviewin nuorten opiskelua.

– Aion puhua kotona siitä, miten pihtiputaalaisnuoret asennoituvat koulunkäyntiin ja ottavat opiskelustaan vastuuta, mutta myös siitä kuinka paljon eri vaihtoehtoja teillä on kielten opiskelussa ja millaisia linjoja koulu tarjoaa, Darlene Wood sanoi.

Yhteistyössä on alkanut toinen Suomen ja Albertan välinen hanke. Albertasta on mukana viisi koulua ja Suomesta kuusi: Ivalosta, Joensuusta, Tampereelta, Raumalta ja Turusta.

– Nyt vain meillä on myös opiskelijoita mukana. Ensi toukokuussa vastavierailulle lähtee Pihtiputaalta kaksi opettajaa ja kuusi opiskelijaa, lukion partio- ja johtajalinjasta vastaava Taina Asikainen kertoi.
Asikaisen mukaan tärkeää on myös kotikansainvälisyys. Se että opiskelijat pääsevät osallisiksi kansainvälisyydestä kotipaikkakunnallaan ja huomaavat, miten paljon täällä on näytettävää.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>