Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Lähiruoan tuotannossa piilee rutkasti mahdollisuuksia

Lähiruoan tuotannossa piilee runsaasti mahdollisuuksia.

Lähes kokonaan kyntämätön sarka on tuotevalikoiman monipuolistaminen ja myynti suoraan tiloilta tai paikallisten ja alueellisten tuottajien yhteenliittymien kautta. Alan pioneereihin kuuluvat Pihtiputaalla Mesimäen Hunajatarhat Alvajärvellä, Vanhantalon lihakarjatila Korppisilla ja Riihelän maitotila Kinnulassa. Uusin kinnulalainen yritys on Ilpo Sneckin perustama Koivulan Hunajatarha, joka osallistui tuotteineen ensimmäistä kertaa Pihtiputaan markkinoille.

Vaikka tuotteiden suoramyynti on vasta alussa, takaiskuilta ei ole vältytty. Alvajärvellä pitkään toimineen Kotilan lampaanlihaa ei voi enää ostaa tilan omasta kaupasta. Syynä on Sykäräisissä Toholammilla toimineen teurastamon tulipalo. Kun teurastamo vaihtui, tilamyynti muuttui kannattamattomaksi, mutta lampaanlihan tuotanto jatkuu.

On helppo ennustaa kasvun vuosia luomuna tuotetun lähiruoan myynnille suoraan tiloilta. Kysyntä kasvaa myös palvelulle, jossa yrittäjä tulee tuotteineen lähelle asiakkaita. Hyvinä esimerkkeinä käyvät Pihtiputaan torille jo vuosien ajan jonoja keränneet kalankasvattaja Seppo Muhonen Kinnulasta ja leipäkauppias Terttu Kinnunen Keihärinkoskelta. Uusiin menestyjiin kuuluu 18-vuotiaan Katariina Isolan Katan Kanala Haapajärveltä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>