Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Tiet voivat olla liukkaita, vaikka lämpötila on plussalla

Maanantaiaamuna lämpömittari näytti plus kolmea astetta, mutta siitä huolimatta päällystettyjen teiden pinnat olivat monin paikoin liukkaita.

Ilosjoella Nelostietä pohjoiseen päin ajanut 68-vuotias viitasaarelaismies menetti todennäköisesti liukkauden vuoksi autonsa hallinnan ja ajautui vastaantulevan ajokaistalle karmein seurauksin. Hän menehtyi yhteentörmäyksessä ja vastaantulevan auton kuljettaja, 64-vuotias pyhäjärveläismies, loukkaantui vakavasti. Onneksi autoissa ei ollut muita matkustajia.

Tavallista pitempään lämpiminä jatkunut loppusyksyn sää on saanut monet autoilijat lykkäämään talvirenkaiden asentamista. Jos liikenteeseen on pakko lähteä esimerkiksi työn vuoksi ennakoimattomasti, talvirenkaat on syytä vaihtaa alle hyvissä ajoin.

Kokeneen pihtiputaalaisen rengasalan yrittäjän Jouni Riitamon viesti on, että talvirenkaat kuluvat ihan samalla lailla kuin kesärenkaatkin, joten säästösyistä vaihtoa ei kannata pitkittää.

Liikenneturvan kyselyn mukaan 81 prosenttia suomalaisautoilijoista käyttää nastarenkaita. Yksi syy valintaan on se, että nastarenkaat tasaavat kelinvaihteluja erityisesti silloin, kun lämpötila sahaa nollan molemmin puolin. Poliisi tutkii edelleen Ilosjoen onnettomuutta, mutta tiedossa on, että tien pinnalle tiivistynyt vesi oli yön aikana jäätynyt petollisen liukkaaksi.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>