Päästä vedettyä Juha Kivinen

Marraskuu, lonkero ja vaalit yhtä harmaita

Jihuu, lauantaina vietettiin Vuoden harmainta päivää! Kuka otti ilon irti?

Kysehän oli siitä, että virvoitusjuomajätti Hartwall oli keksinyt yhtäläisyyden lonkeronsa ja vallitsevan säätilan välille. Se on tietenkin harmaa.

Hartwall hehkutti, että marraskuun kolmantena lauantaina vietettävä Vuoden harmain päivä on uusi juhlapäivä, jolloin on lupa olla ylpeä harmaasta kansallissäästämme.

Hommahan meni täysin poskelleen, sillä juuri lauantaille sattui ensimmäinen kirkkaan aurinkoinen päivä yli kahden viikon harmaan putken jälkeen.

Juomafirma tempaisi kuitenkin päivän päätapahtuman Helsingin Allas Sea Poolille, jossa lavalle nousivat muun muassa Elastinen ja Dingo. Jälkimmäinen orkesteri sopikin ulkonäkönsä puolesta harmaaseen teemaan.

En ole mikään suuri long drinkin ystävä, joten en osallistunut Vuoden harmaimpaan päivään. Sunnuntaina oli vielä edessä jutunteko seurakuntavaaleista, joten ei siinä muutenkaan passannut ryypiskellä.

Apropos seurakuntavaalit! Nekin sattuvat sopivasti keskelle harmainta marraskuuta. Vaalejahan Suomessa piisaa yhä vain enemmän, kunhan sote-sopan seasta saataisiin vielä joskus aikaan ne maakuntavaalitkin.

Seurakuntavaalit herättävät yleensä sen verran vähän intohimoja, että sää menee helposti samaan kastiin. Kylmä totuus on, että ihmiset eivät ole kovin kiinnostuneita seurakunnan asioista.

Tunnolliset kinnulalaiset ovat harvinainen poikkeus, mutta sielläkin on silti jääty alle 50 prosentin äänestysinnostuksen. Karmea totuus paljastuu, kun katsotaan jumbosijaa. Siellä komeili viimeksi Vantaan Tikkurila kuudella prosentilla.

Jossakin päin on ainakin yritetty. Toivakan kirkkoherra lupasi mennä naimisiin, jos seurakunnan äänestysprosentti menee yli 40 prosentin. Tulos oli 39,9 prosenttia eli kahta ääntä vaille, mutta kirkkoherra aikoo pitää silti lupauksensa. ”Pitää olla armoa kirkossa”, hän perustelee.

Viitasaarella seurakunnan tiedotustukiryhmä oli keksinyt järjestää Paikkakunnan merkittävimmän vaalitilaisuuden eli PMV:n. Se olikin yllätysmenestys. Yleisömäärä nousi päälle kahdeksankymmenen ja ehdokkaitakin oli paikalla yli kaksikymmentä.

PMV ei ollut tylsä jaarittelupaneeli, vaan ehdokkaat pantiin vastaamaan nopeasti jaa-ei -tyyliin ja he joutuivat myös työryhmissä hauskoihin käytännön töihin.

Tosin Viitasaari hävisi silti Pihtiputaalle äänestysprosentissa 26,6 – 23,9 ja äänestysinto tipahti kummassakin seurakunnassa edellisistä vaaleista, joten hyvä yrityskään ei auttanut viitasaarelaisia.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>