Päästä vedettyä Heikki Jämsén

Suomalais- keksintö voittaa brittiversion kuusi-nolla

Maa muuttui vihdoin vähän valkoisemmaksi, mutta lumi ei muuta sitä tosiasiaa, ettei syksy meinaa vaihtua millään oikeaksi talveksi. Joulua lähestytään leppoisissa lämpötiloissa.

Onneksi kyse ei ole pysyväksi keskustelunaiheeksi jämähtäneestä ilmastosta ja sen muutoksesta, jos presidentti Donald Trumpia on uskominen. Ja miksei olisi? Presidentti, ja vielä mies.

Hän ilmoitti kysyttäessä lukaisseensa osia kotimaassaan arvostetuin asiantuntijavoimin neljän vuoden välein tehtävästä ympäristön tilaa koskeneesta yhteenvedosta, jossa käsitellään ilmastonmuutosta ja sen vaikutuksia maan talouteen.

– En usko siihen, Trump vastasi toimittajien uteluihin, pitäisikö tulevaan ryhtyä varautumaan edes jotenkin?

Jos kerran ilmastonmuutos on hölynpölyä, riittää, että Suomessa varaudutaan selviämään talvesta. Ja niin on tehty. Taito on viety ehkä pitemmälle kuin missään muualla.

Suomalainen normikoti on rakennettu kylmänkestäväksi. Ulko-ovet on eristetty ja tiivistetty, eikä kynnysten raosta paista päivä kuten monessa muussa maassa.

Sisälämmön karkaamista harakoille estävät tuplaikkunat ja eristetyt seinärakenteet. Lämmitystekniikkaa on sisäseinillä, lattiarakenteissa, jopa katoissa.

Melkein jokaisesta talosta löytyy puulla lämmitettävä varaava tulisija, joka varmistaa lämmöntuotannon silloinkin, kun sähköt eivät toimi.

Kaiken kruunaa sauna. Suomalaiset elelevät kuin ne laulun oravat lämpöisessä pesässään samaan aikaan kun Siperian suunnalta päällemme työntyvä helmikuinen korkeapaine kirkastaa taivaan ja painaa pakkasmittarin lukeman aamuyön tunteina kolmeenkymmeneenkuuteen. Kodeissa nukutaan rauhallisesti tuhisten, vaikka ulko- ja sisälämpötilan ero ylittää viisikymmentä astetta.

Brittiläiseen imperiumiin kuului 1900-luvun tietämissä neljännes maailman ihmisistä. Sanottiin, että sen yllä ei aurinko koskaan laske.

Miten britit pystyivät valta-asemansa luomaan, kun he eivät vieläkään osaa rakentaa itselleen lämpimiä taloja, lämmittävät niitä kolikoilla tai ladattavilla maksukorteilla toimivilla kaasulaitteilla, juoksuttavat lapsiaan talvella sortsit jalassa, ajelevat väärällä puolella tietä ja hellivät itseään nukkuessaan kammottavilla kuumavesipulloilla.

Meillä mikrossa lämmitettävä, kauralla täytetty paras ystävä voittaa kuumavesipullon kuusi-nolla. Entäpä välihousut ja villasukat? Ne jalassa kestää kovankin talven.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>