Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Kansa nosti sairaanhoidon vaaliteemojen ykköseksi

Suomalaisten mielestä kolme tärkeintä eduskuntavaaliteemaa ovat sairaanhoito, nuorten syrjäytyminen ja vanhustenhoito.

Keveämmällä painotuksella vastaajat ohittavat kansalaisaktivismin, kehitysavun tason ja alkoholihaitat. Terveyskeskuspalveluja käyttää säännöllisesti myös pian 90-vuotias Mikko Hakonen Elämäjärveltä, joten hän soisi niiden toimivan.

Kunnallisalan tuoreesta tutkimuksesta käy ilmi, että neljä viidesta vastaajasta haluaa, että vaalien alla käydään keskustelua terveyspalveluista, vanhusten huollosta, nuorten syrjäytymisestä, työttömien asioista, koulutuksesta, energian saatavuudesta ja hinnasta, köyhyydestä, valtion taloudesta ja velasta sekä ilmastonmuutoksesta ja alueiden kehityseroista.

Naisten ja miesten väliltä löytyy arvostuseroja. Miehet pitävät naisia useammin tärkeinä maanpuolustusta, ehkä vähän yllättäen syntyvyyttä, suhteita Natoon, Yhdysvaltoihin ja Venäjään sekä EU-asioita.

Odotettavissa on mielenkiintoinen vaalikamppailu, sillä vuoden 2007 eduskuntavaaleihin verrattuna selvästi aikaisempaa suurempi osa vastaajista haluaa vaikuttaa pääministerin valintaan ja hallituspohjaan. Parantuneen työllisyystilanteen vaikutusta lienee se, että aikaisempaa vähemmän painoarvoa saavat pätkätyöt, lapsilisien taso, lasten päivähoito ja irtisanomiset.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>