Päästä vedettyä Heikki Jämsén

Laitoksista tuli hyvinvoinnin irvikuvia

Todellisuus joissakin yksityisissä vanhusten hoitolaitoksissa on ihan muuta kuin päällepäin näyttää.

Vakuutteluista huolimatta tärkeintä ei ole etujaan puolustamaan kykenemättömien asiakkaiden hyvinvointi ja hoiva, vaan rahan tahkoaminen ja verojen välttely sekä muut vippaskonstit, joilla pönkitetään ulkomaisten rahoitusyhtiöiden sijoitushaiden taloutta.

SPR:n maineella ratsastaneen Esperi Caren härski toiminta on vasta alkua taas yhdelle hoitoalan skandaalille. Osittain epäasialliseksi todettuja käytäntöjään joutuvat selittelemään isoista ketjuista myös Mehiläinen ja Attendo, joka omistaa Nurmelan hoitokodit Pihtiputaalla.

Nyt kysytään, miksi laitoksissa laistetaan hoitajasuosituksista, hoitovälineistä, ruoasta, puhtaudesta ja normaalista perushoidosta. Tai miksi vanhukset ovat aliravittuja, työntekijät ylikuormitettuja ja alipalkattuja ja laitosten johtaminen epäpätevien ihmisten käsissä.

Esperi Care pyytää nöyrästi kotisivuillaan: ”Anna meidän auttaa. Esperi Care tarjoaa laadukasta palveluasumista ikäihmisille, mielenterveys- ja päihdekuntoutujille, kehitysvammaisille ja vammaispalvelun asiakkaille.”

Laadukas palveluasuminen ei ole ilmeisesti toteutunut, koska valvovat viranomaiset ovat joutuneet vuosikausia huomauttamaan yritystä erityisryhmien asumiseen ja hoitoon liittyvien määräysten noudattamatta jättämisestä.

Ehkäpä yritys on laskenut tarpeeksi suureksi paisuttuaan, ettei huomautuksista tarvitse piitata, koska viranomaisilla ei ole rohkeutta tarttua toimeen ja ottaa riski, että asiakkaat jäävät kokonaan vaille hoitoa, vaikka huonoakin.

Yhtiö heräsi vasta kun Kristiinankaupungissa laitos suljettiin ja omistajiin kuuluva eläkevakuutusyhtiö uhkasi luopua omistuksestaan, ellei yhtiö laita toimintatapojaan kuntoon.

Tehtävänsä jättänyt toimitusjohtaja pahoitteli tilannetta ja myönsi unohtaneensa henkilöstön keskittyessään yritysostoihin ja kannattavuuteen.

Tunnustusta helpottaa, että johtajan henkilökohtainen varallisuus paisui Esperi Caren ansiosta kuudentoista vuoden aikana 12 miljoonan euron pääomatuloilla.

Kunnat hakevat säästöjä yksityistämällä ja reagoivat hitaasti, kun yritykset kahmivat miljoonavoittoja kohtelemalla huonosti asiakkaitaan ja työntekijöitään.

Kohussa oleellista ei ole kuitenkaan se, hoitaako vanhuksia yksityinen vai julkisyhteisö. Tärkeää on, että työ tehdään sovitusti yhteisiä pelisääntöjä noudattaen ja hoivaa tarvitsevaa ihmistä kunnioittaen.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>