Päästä vedettyä Juha Kivinen

Mitä tekee idolikisalla, josta ei löydy idoleita?

Jos lähtisin kylänraitille kyselemään ihmisiltä, keitä ovat Patrik Blomberg, Anniina Timonen ja Mitra Kaislaranta, veikkaisin aika huonoa tulosta.

He ovat kolme tuoreinta Idols-voittajaa, mutta aika vaikeaa heitä on idoliksi kutsua ainakaan siinä merkityksessä, jossa tuo kansainvälinen musiikkiohjelmaformaatti perustelee olemassaolonsa.

Mitran joku saattaa ehkä tunnistaa, koska vuoden 2013 Idols-voittajan kappaleet ovat soineet jonkin verran radiossa. Hänkään ei ole kuitenkin saavuttanut idolin asemaa.

Vuonna 2017 Idolsin voittanut Anniina Timonen on tehnyt kolme singleä, mutta minun korviini asti niitä ei ole kantautunut. En panisi hirveästi lanttejani likoon myöskään viime marraskuussa valitun tuoreimman voittajan Patrik Blombergin suosion puolesta. Ujon oloinen nuorukainen ei tunnu olevan idoliainesta.

Jossain joku kirjoittikin, ettei Idols-kisassa ole enää kysymys siitä, kuka voittaa. Se järjestetään vain siksi, että ohjelma-aikaa pitää jollakin täyttää, kun ei muuta keksitä, ja esille pyritään tuomaan nuorison valtavirtamusiikkia eli rappia tai R&B:tä, jota ei pitäisi sotkea vanhaan kunnon rhythm and bluesiin.

Rapin osuus Idolsissa onkin kasvanut ja viimeksi äänestettiin jopa kakkoseksi asti räppäri, joka ei edes osannut laulaa. Silti tästä Leo Pakarisestakaan ei ole kuulunut kisan jälkeen.

Vielä kilpailun alkuvuosina Idols synnytti oikeita idoleita. Pete Parkkonen on tietysti pihtiputaalaisten ylpeys, ja vieläkin suurempaan suosioon ylsivät Antti Tuisku ja Anna Puu. Hyvin muistetaan myös Anna Abreu, Diandra Flores, Hanna Pakarinen ja Jani Wickholm.

Hassua on kuitenkin se, että heistä ainoastaan Hanna Pakarinen ja Diandra ovat voittaneet Idolsin. Viime vuosina idoleita ei ole löytynyt voittajien ulkopuoleltakaan lukuunottamatta Almaa, jolla on listasijoja jopa ulkomailta.

Vielä oudompi tapaus on Voice Of Finland. Mikko Sipola, Siru Airistola, Miia Kosunen, Suvi Åkerman, Saija Saarnisto ja Jerkka Virtanen. Kuka muistaa?

Seitsemästä voittajasta ainoastaan jyhkeä Antti Railio on saanut hieman nimeä lähinnä Raskasta Joulua -hevikiertueella, mutta silti Nelosella pyörii parhaillaan uusi kausi. Saa nähdä, muistetaanko sekin vain tähtivalmentaja Olli Lindholmin kuolemasta.

Myös Idols siirtyi toissa vuonna Neloselle MTV3-kanavalta, joten ainakin toinen isoista mainoskanavista jaksaa yhä luottaa laulukilpailujen voimaan. Minulta on luotto mennyt.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>