Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Niemenharjulle loytyi jatkaja Savon sydämestä

Juhani Aho kuvaa mestarillisesti romaanissaan Rautatie tunteita, joita uuden tekniikan vyöry ja ensimmäinen konevoimalla tehty matka kotoa hevoskyytiä kauemmas herätti askareistaan hetkeksi irti uskaltautuneessa lapinlahtelaispariskunnassa.

Kyyti meluisan ja höyryä pihisevän veturin vetämissä vaunuissa oli unohtumaton.

Lapinlahti ja Pihtipudas kohtaavat yli sata vuotta myöhemmin matkailun merkeissä, kun Matin ja Liisan Asema -nimistä huoltamoa ja liikekeskusta Lapinlahdella johtavat yrittäjät ottavat vetovastuun Pihtiputaan matkailun kärkihankkeesta Niemenharjun Matkailukeskuksesta.

Uusi Niemenharju avattiin lokakuussa 2016 Teija ja Olavi Kolehmaisen yrittäjäperheen voimin. Konsulttien ylitoiveikkaat laskelmat kävijä- ja yöpyjämääristä sekä vieraiden ostoskäyttäytymisestä jäivät kauaksi todellisuudesta. Heti alkuvaiheessa paljastui, että 4,5 miljoonaan euroon paisuneiden rakennuskustannusten perusteella maksettavat vuokrat olivat yritykselle liian raskas taakka.

Matkailu on yksi nopeimmin kasvavista toimialoista. Se ei tarkoita, että menestyminen matkailuliiketoiminnassa on helppoa. Yrittäjäriski ja kunnan sijoittajariski toteutuivat Niemenharjulla, mutta alueen rakentamatta jättämisellä olisi ollut vielä kauaskantoisemmat seuraukset.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>