Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Ilmastolla näkyvä osa ennakkoäänestyksen päätöspäivänä

Puheille ilmastovaaleista saatiin katetta viimeisenä ennakkoäänestyspäivänä, kun sankka lumipyry ennätti maakunnan pohjoisosaan.

Ennakkoäänestys sujui myräkästä huolimatta vilkkaasti. Tiistaiaamuna pihtiputaalaisista 26,9 ja kinnulalaisista 25,4 prosenttia oli äänestänyt. Lukema oli matalampi kuin koko maakunnan äänestysaktiivisuus. Keskisuomalaisista äänensä oli antanut 29,1 prosenttia.

Spekulointi vaalisään vaikutuksesta äänestysaktiivisuuteen loppuu kuin seinään, jos pitkään haudutettu hanke sähköisestä äänestämisestä saadaan toteutettua. Nykyinen hallitus linjasi jo lokakuussa 2016, että nettiäänestys otetaan Suomessa käyttöön kaikissa vaaleissa ja kansanäänestyksissä tämän vaalikauden aikana. Oikeusministeriön asiaa selvitellyt työryhmä jätti vuotta myöhemmin loppuraporttinsa, eikä esittänyt sähköisen äänestyksen ottamista vaihtoehdoksi.

Sähköisestä äänestyksestä ryhdyttiin puhumaan jo vuonna 2005 ja sitä kokeiltiin kolmen kunnan kunnallisvaaleissa 2008. Valmista ei tullut, toisin kuin Virossa, jossa on voinut äänestää netissä jo toistakymmentä vuotta.

Nettiäänestys arveluttaa siksi, että äänestäjään voi kohdistua uusia vaikuttamispyrkimyksiä. Sehän kuuluu vaaleihin. Jo nyt jokainen ehdokas haluaa vaikuttaa äänestäjään niin, että ääni ohjautuu nimenomaan hänelle.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>