Päästä vedettyä Heikki Jämsén

Joskus mentiin munalla töihin

Ajat ja asenteet muuttuvat. Siihen aikaan kun kuplavolkkari oli suosittu kansanauto, voi oli aina voita ja piimä ohensi vyötäröä, lehti- ja televisiomainoksissa kannustettiin itse kutakin menemään munalla töihin.

Kananmuna on tänään lähes täysin pannassa, ja niin on moni muukin menneen maailman herkku. Muutoksen alullepanijana oli ankaran vastarinnan synnyttänyt lääkäri Pekka Puska, joka käynnisti Pohjois-Karjala -projektin parantamaan suomalaisten kansanterveyttä.

Pitkälle Puskan ansiosta jopa itäsuomalaisten miesten veren rasvatasot alkoivat laskea ja sydänkuolemat romahtivat. Tiukinkin mielensä pahoittaja joutui myöntämään, että ruokatottumusten muutoksilla, kuten ylettömän rasvan ja suolan välttelyllä sekä tupakoinnin lopettamisella oli merkitystä. Jänisten ruokana pidetty salaatti ja muut kasvikset löysivät tiensä suomalaisten ruokapöytiin.

Tänään ei mennä munalla töihin, eikä pihalle jää talonväen lähdön jälkeen leijumaan imelä lyijybensiinin tai mieto tupakan tuoksu. Maailmasta tuli hajuttomampi ja mauttomampi, ja ehkä sen mukana vähän terveellisempi paikka.

Vaisumpia maku- ja tuoksuelämyksiä paikkaa tieto, että vielä 1970-luvulla sairastavuus- ja kuolleisuustilastoihin synkät luvut kirjauttaneiden suomalaismiesten odotettavissa olevaa elinikää ei enää tarvitse hävetä kansainvälisissä vertailuissa.

Puskan projekti oli alku aina vain pitemmälle etenevälle syömisen tarkkailulle. Ruoasta nauttimisen sijasta moni on ajautunut käyttämään ison osan elin-ajastaan mietintään, mitä saa ja uskaltaa suuhunsa pistää.

Ennen riitti, että kansalle jaetut ruokasuositukset liittyivät ruoan, nautintoaineiden ja niitä käyttävän ihmisen henkilökohtaiseen hyvinvointiin.

Taas yksi loikka pitemmälle otettiin, kun Maailman Luonnon Säätiö WWF julkaisi pari viikkoa sitten ruokasuosituksen, joka edistää kuulemma terveyttä, auttaa ruokaa riittämään maailmanlaajuisesti ja jarruttaa ilmastonmuutosta.

Kuuden kohdan suosituksen mukaan lautaselle kannattaa kasata pääasiassa kasviksia, kotimaista, kestävästi pyydettyä kalaa, juoda vain lasi maitoa tai syödä pari siivua juustoa päivässä. Broileri on sallittu muutaman kerran viikossa, punainen liha kerran viikossa. Kananmunia saa syödä kuusi kuukaudessa.

Ei pelastu maailma ruoalla, jota kokkasin itselleni teini-iässä. Neljällä, rukiisen leivän päälle nostetulla paistetulla kananmunalla pärjäsi hyvin siihen asti, kun sai eteensä tuhdin annoksen kouluruokaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>