Päästä vedettyä Juha Kivinen

Puhti poissa Pihtiputaan puoluepolitiikasta?

Eihän se häävi ykkössija ollut. Pihtiputaalaiset olivat eduskuntavaalien laiskimpia äänestäjiä koko Keski-Suomessa. En voi mennä valalle asti, mutta liekö näin huonosti käynyt koskaan aikaisemmin?

Pihtiputaan äänestysprosentti oli 64,6, mikä ei toki ole surkein pitäjän historiassa. Esimerkiksi vuoden 2003 eduskuntavaaleista löytyy niinkin onneton tulos kuin 61,9 prosenttia.

Paljon tultiin kuitenkin alaspäin viime vaaleista, jolloin 69 prosenttia pihtiputaalaisista kävi uurnilla. Lisäksi eduskuntavaalit vetivät äänestäjiä puoleensa koko valtakunnassa enemmän kuin neljä vuotta sitten, joten mikä on, kun ei täällä oikein kiinnosta?

Myös huippuahkerana tunnetussa Kinnulassa on vähän väsähdetty. Kinnulalaiset jäivät äänestysvilkkaudessa vasta kolmanneksi Keski-Suomessa 75,7 prosentilla Muuramen ja Luhangan jälkeen. Kinnulan äänestysprosentti myös putosi jonkin verran viime vaaleista.

Pihtiputaalaisten vaisuun äänestämiseen voisi hakea selitystä siitä, ettei paikkakunnalta tahdo löytyä enää kansanedustajaehdokkaitakaan.

Paikallispoliitikot ovat tainneet heittää suosiolla hanskat tiskiin, kun ovat huomanneet, ettei reilun tonnin äänimäärillä ole vielä mitään asiaa Arkadianmäelle. Seppo Kahilainen ylsi sellaiseen pottiin viimeksi vuoden 2007 vaaleissa.

Sen jälkeen Pihtiputaalta ponnistaneiden äänisaaliit ovat jääneet alle tuhannen. Täältä ei ole löytynyt voimia, jotka olisivat vetäneet tarpeeksi äänestäjiä puoleensa kautta maakunnan sitten 70-luvun vaihteen ja Artturi Jämsénin.

Nyt Pihtiputaalta uskaltautui mukaan vain yksi ehdokas, Paavo Väyrysen Seitsemän tähden liikkeeseen mukaan hypännyt Marjo Paananen. Hän keräsi 75 ääntä.

Vielä vuoden 2015 vaaleissa Pihtiputaalta oli mukana tavallaan jopa neljä ehdokasta, jos mukaan lasketaan synnyinpitäjäänsä kirjat takaisin muuttanut Lauri Ihalainen. Muut olivat Juuso Lahtinen, Ari Saastamoinen ja Marko Tiainen.

Vuonna 2011 Pihtiputaalta oli kisassa mukana kaksi ehdokasta, Kari Parkkonen ja Seppo Kahilainen, joka lähti vaaleihin myös vuonna 2007 Ari Saastamoisen ja Tapani Mäen kanssa. Pitää mennä kuudentoista vuoden taakse, kun Pihtiputaalta oli vain yksi ehdokas, Heini Utunen.

Kuntalaisten äänestysintoon liittyen pitää myös ihmetellä, miksi kansalaisopisto ei ole järjestänyt vaalipaneeleita Pihtiputaalla sitten Shaukat Anjamin päivien. Suomenselän kansalaisopisto sentään pitää perinnettä yllä Kinnulassa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>