Lukijalta (muokattu 15.5.2019) Lukijalta

Oma lehmä ojassa ja syvällä!

Kuten otsikostakin voi päätellä, asia koskettaa minuakin. Pihtiputaan kunnanvaltuusto äänestää seuraavassa istunnossaan jätehuollon kunnallistamisesta, mikä tarkoittaa, että Pihtiputaan nykyinen jätehuolto siirtyy Sammakkokankaan järjestämäksi.

Niinpä nykyinen henkilökunta joutuu työttömäksi ja jäteasema menee kiinni.Tilalle tulee Sammakkokankaan järjestämä jätteenkeräys ja jäteasema.

Suurimmalle osalle varmaan on tullut tutuksi jätehuollon nykyinen palvelun taso. Toimistoon soitettaessa tulee asiat selvitettyä perusteellisesti ja ystävällisesti. Palvelua ja neuvontaa on saanut joustavasti melkeinpä milloin tahansa.

Viemäreitä on aukaistu, oli pyhä tai arki, ja jätteiden tuontiakin on voinut sovitellusti  tuoda aukioloaikojen ulkopuolella. Vaan nytpä tämä palvelutaso on jäämässä historiaan, jos nykyinen järjestelmä ajetaan alas.

Olen koettanut kysellä, miksi näin pitää toimia. Ensin sanottiin, että nykyjärjestelmä on laiton, kun ei ole aitoa kilpailua. No sitten tarkennettiin, että ei tämä olekaan laiton.

Sen jälkeen puhuttiin, että Pihtiputaan kunnan pitäisi ostaa uusi tietokoneohjelma, jotta voitaisiin jatkaa nykyisellään ja kovasti painotettiin, että kun Viitasaarikin liittyy Sammakkokankaaseen,  niin meidänkin pitää. Asian voisi ehkä hyväksyä, jos olisi jokin painava peruste tälle siirrolle, mutta kun ei sellaista tule, vaikka kuinka kyselee.

Minun näkökulmastani näyttää siltä, että hankitaan muutama työtön lisää Pihtiputaalle ja samalla luodaan painetta työperäiseen poismuuttoon Pihtiputaalta.

Ihmiset ovat olleet huolissaan, mihin jätteet tulevaisuudessa vievät, kun jäteaseman aukioloajat saattaa olla esimerkiksi 2 pv viikossa ja puhelinvaihde Sammakkokankaalla, jossa paikallistuntemus ei ole samaa luokkaa kuin nykyisellä tilausten vastaanottajalla, noin 35 vuotta.

Sammakkokankaan hinnastosta huomasin pihanoutomaksun, jota nykyisellä toimijalla ei ole. Jos se hinnasto tulee olemaan meidän uusi jätetaksamme määrittelijä, niin sääliksi käy niitä, joiden roska-astia sijaitsee vähänkään kauempana ajoreitiltä. Pahimmillaan saattaa tuplaantua joidenkin jätemaksut.

Monen paikkakuntalaisen ja kesäasukkaan mielestä jätehuoltomme toimii mallikkaasti. Jos spekuloidaan mökkiläisten asemaa, heille jätehuollon toimisto on ollut merkittävä tiedon ja palvelun lähde;  apua ja neuvontaa on saanut aiheesta ja aiheen ulkopuoleltakin. Toimisto on voinut auttaa melkeinpä asiassa kuin asiassa. Jos tämä menetetään, niin taas yksi palvelun tarjoaja on poissa ja mitä se viestii mökkiläisille. Ehkä tänne ei kannata houkutella uusia mökkiläisiä.

Sitten kuntastrategiasta;  siellä puhutaan kauniisti yrittämisen tärkeydestä. Nyt ollaan yhtä yritystä ajamassa pois Pihtiputaalta. On siinä yritysagentilla töitä saada uusia yrityksiä Putaalle, kun toiminta on tämän kaltaista.

Pyydän kuntalaisia, jotka ajattelevat asiasta samoin kuin minä, olemaan yhteydessä päättäjiimme ja kyseenalaistamaan tämän suunnitelman. Viikon päästä on myöhäistä, kun nuija on kopsahtanut pöytään.

Voin tietenkin olla täysin väärässä, mutta sittenhän voitte opastaa minua, jos näin on.

Kimmo Järvelin

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>