Päästä vedettyä Juha Kivinen

Tappavan tasainen huono suoritus

Olen viime päivinä lukenut Suomen legendaarisimman elokuvayhtiön Suomen Filmiteollisuuden erittäin kiintoisaa tarinaa ”Unelmatehdas Liisankadulla”. Sieltä tuli esiin muun muassa William Markuksen vuonna 1958 ohjaama elokuva ”Autuas eversti”.

Kun sitten kuulin Karjalan lennoston entisen komentajan Markus Päiviön toilailuista armeijan vapaaehtoisissa harjoituksissa Lemmenjoella, mielessä kävi, että siinäpä vähemmän autuas eversti.

Armeijahan on tunnetusti ”miesten koulu”. Otteet ovat intissä karskinpuoleisia, koska sotilaiden on tositoimissa toteltava kuria ja kestettävä kovia paikkoja. Maailma on kuitenkin muuttumassa ja Puolustusvoimissakin on ollut näkyvissä linjanmuutosta pehmeämpään suuntaan.

Päiviön touhut panivat kuitenkin miettimään, että taitaa olla vielä töitä edessä. Vanhat tavat näyttävät istuvan tiukassa joidenkin upseerien hikinauhan alla.

Karjalan lennoston komentaja nimitti vapaaehtoiseen harjoitukseen osallistuneita siviilejä ja armeijan henkilöstöön kuuluvia homorunkkariksi, mulkeroksi ja tyhmäksi nahkapääksi. Sotilaita hän uhkaili sotilasarvon alentamisella ja käskytti osallistujia taakse poistu -komennolla veteen asti, vaikka se ei kuulunut harjoitukseen.

Nurmeksen kaupunginjohtajalle Päiviö ilmoitti muiden läsnäollessa, että tämä on Suomen paskin kaupunginjohtaja. Komentaja meni illalla kaupunginjohtajan huoneeseen, jossa oli myös eräs everstiluutnantti. Hän oli tuumannut, että täällähän ne homopojat nukkuvat.

Kaupunginjohtaja kuvasi Päiviön käytöstä harjotuksen aikana tappavan tasaisen huonoksi suoritukseksi. Ei liene suuri yllätys, että lennoston komentaja oli pitkin viikonloppua humalassa. Hän kaatuili helpolla polulla, mistä syytti liukkaita kenkiä.

Markus Päiviön tapauksen oikeudenkäynti alkoi vapun jälkeen Helsingin hovioikeudessa. Hän kiisti ensin suurimman osan syytteistä ja selitti, että hänen sanomakseen väitetyt nöyryyttävät ilmaisut perustuvat tulkintoihin ja jotkut kommentit ovat olleet tilanteeseen sidottuja. Myöhemmin Päiviö tajusi pyytää käytöstään enemmän anteeksi.

Oikeus päättää, tuomitaanko entinen lennoston komentaja sakkoihin esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelurikoksesta ja kunnianloukkauksesta. Joka tapauksessa – ei hyvältä näytä.

Armeija on yhteisönä sellainen, jossa yrmyily ja öykkäröinti voi löytää helposti kasvualustaa, mutta huonoa käytöstä ei pidä sietää millään muullakaan työpaikalla.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>