Sammakkokangas (muokattu 22.5.2019) Lukijalta

Jäteasiassa käsittämätöntä sähläämistä

Olen seurannut kunnan jäteasioiden käsittelyä ja olen huomannut siinä käsittämätöntä sähläämistä. Tuntuu, että asioita vääristellään tahallaan ja sekoitetaan luottamusmiesten päätöksiä.

Ensin sanottiin, että tilanne olisi muka laiton, sen varjolla alettiin hämmentämään sekaisin vuosikymmeniä hyvin toimineita jätepalveluja Pihtiputaalla ja Viitasaarella. Molemmissa kunnissa on maamme parhaiten järjestetty jätehuolto ja jäteasemat.

Monien selvitysten jälkeen todettiin, että nykyinen malli on lainmukainen ja on mahdollista säilyttää nykyinen jätehuollon järjestelmä Pihtiputaalla.

Sitten sanottiin, että nykyinen kunnan insinööri on jäämässä eläkkeelle ja hänen tilalle ei tarvitsisi palkata uutta henkilöä, jos jäteasioiden hoito annettaisiin Sammakkokankaalle Saarijärvelle. Nyt hänen tilalleen ollaan kuitenkin palkkaamassa kaksi henkilöä. Muut muka ei pysty hoitamaan jäteasioita. Olen huomannut itsestäni, että kukaan ei ole korvaamaton.

Kunnanhallituksen päätöksessä olevassa pöytäkirjassa on myös paljon virheitä. Ensinnäkin väitetään, että tällä päätöksellä ei ole merkitystä työpaikkoihin. Kyseessä olevat 5 työpaikkaa on vaarassa menettää kokonaan tai ainakin osittain. 3 työpaikkaa menee joka tapauksessa, mikäli päätös hyväksytään valtuustossa. Myös Viitasaaren 6 jätetyöpaikkaa on uhan alla. Kaikki toimistyö siirtyy Saarijärvelle, mitä nyt kolme toimistontyöntekijää hoitaa. Samalla he hoitavat jäteasemien vastaanoton ja muun asiakaspalvelun viitenä päivänä viikossa. Jäteasemien aukioloihin tulisi merkittäviä heikennyksiä. Todennäköisesti asema olisi yhtenä päivänä auki muutaman tunnin. Se heikentäisi kuntalaisten ja rakennusliikkeiden palvelua merkittävästi. Mihin viedä jätteet, kun asema on kiinni, vai ajatko Saarijärvelle 208 km.

Suomessa on 157 kuntaa missä on kiinteistökohtainen kuljetusjärjestelmä ”Putaan malli” Kunnan järjestämä on 138 kunnassa. Jätetaksoista oli etsitty vuoden 2011 tutkimus missä saatiin näyttämään kunnanjärjestelmä halvemmaksi. Niissä verrattiin vain pelkkää perushintaa ja unohdetaan kertoa tulevista lisämaksuista, kuten pihanouto jo 50 metrin matkalta on jo 3,44 € astiaakohtiSammakkokankaan alueella olevissa kunnissa. Yleisesti hinnoissa ei ole juurikaan eroja oli kumpi järjestelmä vain.

Tutkimusten mukaan 85 % haluaisi säilyttää nykyisen järjestelmän. Missä on siirrytty kunnan järjestämään järjestelmään, niin suurin osa haluaisi palata takaisin entiseen hyvään palvelukulttuuriin. Kunnan järjestelmässä todettiin tyytymättömyyttä mm. joustamattomuuteen ja kankeuteen.

Hyvin vaikea on ymmärtää virkamiesten intoa ajaa nykyinen järjestelmä alas. Kunnalle työpaikkojen säilyttäminen Jätehuollossa ei maksa mitään. On vaikea käsittää, että johonkin kohteeseen laitetaan miljoonia, että saadaan työpaikkoja ja nyt niitä ollaan viemässä ilman järkisyytä. Ymmärrän jos palvelu ei toimi tai jokin asia on vinossa ja huonosti hoidettu, niin silloin olisi perusteltua tehdä muutoksia. Minulle ovat soittaneet lukemattomat ihmiset ja taloyhtiöiden edustajat ja ihmetelleet tätä tilannetta, että ollaan viemässä huonompaan suuntaan.

Toivon että valtuutetuilta löytyy vielä viisautta säilyttää nykyiset työpaikat ja hyväksi havaittu jätehuoltojärjestelmä. Ei ole kuntalaisten edun mukaista siirtää jätehuollon viranomaistehtäviä Sydän-Suomen jätelautakunnalle, koska siitä seuraa palvelujen heikkenemistä.

Yrittäjäjärjestön kanne sivutettiin olankolauksella työpaikkojen säilymisen puolesta. Tulee tunne, että arvostetaanko oikeasti olemassa olevia yrityksiä ja yrittäjiä. Olen huomannut, että pelätään pörssiyhtiön olemassaoloa paikkakunnalla. Toimiva iso yritys luo kumminkin työpaikkoja ja hyvinvointia ympäristöön. L&T ostaa kaikki palvelut omalta paikkakunnalta mitä vain pystyy saamaan. Pelkästään jäteasemien kunnostukseen ja kalustohankintoihin L&T on käyttänyt yli 100 000 € Pihtiputaalla ja Viitasaarella kahden vuoden aikana, tässä ei ole ajoneuvoinvestointeja mukana.

Mielestäni päättäjien pitäisi luoda kuntalaisille ja yrityksille hyvät ja myönteiset edellytykset asua ja vapauden työllistää. On ikävä, jos vaikeutetaan kuntalaisten jokapäiväisiä palveluita, pelkästään Pihtiputaan jäteasemalla käy n. 50 henkeä kesäaikana vuorokaudessa, ja on kiva kuulla ulkopaikkakuntalaisten kehumista jäteasioiden hoidossa.

Mauri Savolainen

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>