Pääkirjoitus Juha Kivinen

Jätevesiremontista kannattaa kysyä asiantuntijoilta

Viemäriverkostojen ulkopuolella sijaitsevien alueiden jätevesiremonteista on riittänyt pulinaa pitkin 2000-lukua. Jätevesiasetusta on nimitetty suoraan ”paskalaiksi” ja jotkut poliitikotkin ovat pitäneet sitä ihmisten kiusaamisena, kun pienituloisilta omakotiasujilta on nyhdetty rahaa kymppitonnin remontilla.

Asetus olikin aikoinaan lahja laitetoimittajille. Jotkut yritykset jopa viisinkertaistivat pienten jätevesipumppujensa myynnin kymmenessä vuodessa.

Pari vuotta sitten ministeriössä otettiin lusikka kauniiseen käteen ja asetusta lievennettiin. Nyt remontin takaraja on ensi lokakuussa enää sellaisilla rannan lähellä ja pohjavesialueilla sijaitsevilla kiinteistöillä, joiden jätevesijärjestelmät eivät ole ajan tasalla. Muualla asuvien ei tarvitse tehdä mitään ennen kuin rakennuslupaa haettaessa.

Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka myönsi jo vuosia sitten, että ministeriöltä pääsi neuvonta unohtumaan jätevesiuudistuksessa. Monikaan kiinteistö ei tarvitse jätevesiinsä kallista laitetta, vaan imeytyskenttä riittää sakokaivon perään.

Jätevesiremontissa ei pidä lähteä hätäilemään omin päin, vaan kannattaa pyytää jätevesineuvoja selvittämään, riittääkö kiinteistössä nykyinen jätevesien käsittely vai pitääkö ryhtyä remonttiin.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>