Uutiset (muokattu 11.6.2019) Juha Kivinen

Muurasjärvellä suunnitellaan luontopolkua Kelkkämältä Vuohtojärvelle

Muurasjärven kyläseuran järjestämässä kyläseurassa kuultiin paljon uusia ideoita ja todella vilkasta keskustelua. Muurasjärven oma kasvatti, maisterivaiheen arkkitehtiopiskelija Siiri Turpeinen esitteli suunnitelmiaan Harjuntakasen luontoreitin rakennelmiksi. Samalla kylän keskustaan kaavailtiin lyhyempää luontopolkua.

Luontopolku raivattaisiin Kelkkämä-järven tuntumasta kylän keskustan toiseen päähän Vuohtojärven pohjoisrantaa kulkien. Kyläillan vetäjä Teppo Jämsén kertoi ajatuksena olevan saada keskustan vieressä oleva Vuohtojärvi paremmin näkyville, kun sen rantaan pääsisi kulkemaan helpommin.

Muurasjärvellä on herännyt toive palauttaa samalla uimaranta Vuohtojärven pohjoisrannalle venevalkaman luokse. Kylän yleinen uimaranta on nyt Muurasjärven puolella Salmenrannassa. Keskusteluissa todettiin, että myös nykyinen ranta voitaisiin säilyttää Vuohtojärven uimarannan rinnalla.

Luontopolkuhankkeeseen liittyen nousi esille Muurasjärven keskustan kevyen liikenteen väylän jatkaminen molempiin suuntiin vaikka edes sorapintaisena, jotta uudelle luontopolulle olisi turvallisempaa päästä kulkemaan.

Luontopolun ja kevytväylän rakentamiseen olisi mahdollisuus hakea 75 prosentin edestä ulkopuolista rahoitusta. Kyläseura aikoi jatkaa hankkeen suunnittelua.

Uudelta luontopolulta olisi varsin vaivatonta tehdä yhteys Pihtiputaan ja Reisjärven rajalla sijaitsevan Harjuntakasen erämaaalueen luontoreitistölle. Pihtiputaan kunnalla on vireillä toimenpiteisiin keskittyvä jatkohanke viimevuotiselle luontoreittien esiselvityshankkeelle.

Teppo Jämsén kertoi, että hanketta voidaan lähteä viemään eteenpäin, kun anottu ulkopuolinen avustusraha on varmistunut ja Metsähallitukselta saatu lupa rakennustöihin.

Kunta tilasi Siiri Turpeiselta jatkohanketta varten suunnitelmia luontoreitistön varrelle tehtävistä rakennelmista.Teppo Jämsén korosti, että kaiken sen mitä kunta alueelle rakentaa, sen se tulee myös itse pitämään yllä.

Siiri Turpeinen kertoi, että tarkoituksena on laajentaa luontoreitistöä nykyisestä jonkin verran. Reitin varrelle olisi tulossa uusia pysähdys- ja nuotiopaikkoja, lintutorneja ja myös venyttelyyn sopiva jooga-alue. Harjuntakasen alueella on jo nyt joitakin yöpymiseen tarkoitettuja rakennuksia ja laavuja, mutta lisääkin voidaan rakentaa luontoarvoja kunnioittaen.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>