Päästä vedettyä Juha Kivinen

Maakuntaradio pahasti eksyksissä Savonmualla

Yleisradio Oy on Suomen eduskunnan alaisuudessa toimiva valtakunnallinen julkisen palvelun yleisradiotoimintaa harjoittava viestintäyhtiö.

Eduskunnalla ei ole antaa Yleisradiolle tarpeeksi rahaa, koska Yle hakee säästöjä, ja vieläpä omituisista paikoista. Tässä keväällä sattui niin onnettomasti, että Keski-Suomen ja Etelä-Savon alueohjelmat yhdistettiin radiossa ja televisiossa.

Kahden maakunnan ohjelmien yhdistämisessä ei ole mitään järkeä, koska ne ovat eri maakuntia. Jos tarkoituksena on tarjota alueohjelmia, niitä on tehtävä luonnolliselta alueelta eli maakunnasta.

Silloin kun radio tai televisio avataan nimenomaan alueuutisten takia, keskisuomalainen ei halua kuulla savolaisten juttuja eikä päinvastoin. Valtakunnan uutiset ovat sitten ihan eri asia.

Mikkeliläisen Länsi-Savon toimittajana työskentelevä opiskelukaverini Anssi vahvisti Facebookissa saman näkemyksen. Heitä eivät tosiaankaan kiinnosta Puttaan asiat.

Ylen puolella ajatuksenjuoksu voi kulkea jopa niin, että Keski-Suomi on ollut tähän asti liiankin hyvin palveltu maakunta, sillä Yle on säästänyt jo pitempään heikentämällä alueohjelmiaan.

Suomessa on parikymmentä maakuntaa, mutta Yle lähettää alueuutisia vain kymmeneltä alueelta, joissa on useita maakuntia niputettuina.

Kun Keski-Suomi ja Etelä-Savo keväällä yhdistettiin, arvasin heti, että asiaa perustellaan Ylessä ihan muilla kuin säästösyillä. Sen sijaan selitellään jotakin, jolla ei ole mitään tekemistä pääasian eli ihmisten kiinnostuksen kanssa. Ylen alueiden päällikkö Jyri Kataja-Rahko antoi tällaisen lausunnon:

”Keski-Suomen näkökulmasta sisältö syvenee ja monipuolistuu, kun tekijöitä on enemmän. Tämä antaa Yle Jyväskylän toimittajille enemmän aikaa syventyä keskisuomalaisiin aiheisiin. Tavoitteena on, että toimittajat liikkuvat enemmän ihmisten parissa kentällä ja löytävät uutisaiheita keskisuomalaisten ja eteläsavolaisten arjesta.”

Kuulemani perusteella Yle Jyväskylän toimittajat ovat syventyneet tähänkin asti erittäin hyvin keskisuomalaisiin aiheisiin, joten sitä varten ei ollut mitään tarvetta lähteä savolaisten völjyyn.

Paikallislehdessä huomaa jatkuvasti, kuinka tärkeää lukijoille on, että jutut ovat nimenomaan omilta kulmilta.

Kinnulalaiset ovat käärmeissään, jos Kinnulan jutut ovat vähissä, mutta myös pihtiputaalaisille tuntuu ottavan koville, jos Kinnulaa on lehdessä selvästi enemmän. Onpa sellaistakin kuultu, ettei Kinnulaa tarvittaisi ollenkaan. Parempi pitää silti yhdessä pienten puolta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>