Uutiset Juha Kivinen

Vieraskasvitalkoot eivät vetäneet väkeä Pihtiputaalla

Pihtiputaan kunta järjesti talkoot kotimaiseen luontoon kuulumattomien vieraskasvien hävittämiseksi Suomen luonnonsuojeluliiton VieKas Life -hankkeeseen liittyen.

Talkoista ei olisi tullut kuitenkaan mitään, jos mukana ei olisi ollut Viitaseudun Kumppanuuden työntekijöitä. Heidän lisäkseen vain kaksi miestä saapui kunnantalolle noutamaan säkkejä ja lapioita.

Toinen heistä oli kunnanvaltuutettu Tauno Mattola, joka jätti vuosi sitten valtuustoaloitteen lupiinin hävittämisestä.

– Toivottavasti väki lähtisi oikeasti liikkeelle, kun toiset talkoot pidetään heinäkuun lopussa toisen kukinnan alkaessa, Mattola vetosi.

Ilosjoelta oli sentään saatu hävitettyä muutama säkillinen vieraskasveja kyläläisten voimin  ja Facebookiin ilmaantui myös yksittäisen kuntalaisen ilmoitus oman tonttinsa lupiinien hävittämisestä.

Tauno Mattola otti ensimmäiseksi kohteekseen Asematien pientareen rautatieaseman lähellä, jossa lupiini oli alkanut juuri kukkia.

– Tämä kaveri on sellainen, että jos sen päästää valtaan, se valtaa alueen kokonaan. Ensin oli muutamia lupiineja rautatieaseman risteyksessä, mutta kun vesi on virrannut tien vieressä kulkevaa ojaa alaspäin, siemenet ovat tulleet mukana.

– Lupiini siementää niin paljon, että se pystyy valloittamaan kaikki penkat, kedot ja niityt, ja se on alkanut levitä jopa metsiin. Siksi valtio julisti sen laittomaksi muutama viikko sitten, Tauno Mattola selvitti.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>