Lukijalta (muokattu 2.7.2019) Lukijalta

Jäätelöä sen seitsemää sorttia!

On jäätelökesä! Luin Suomiksesta (SK 22) jutun jäätelön teollisesta Suomeen tulon alkuvaiheista ja nykytarjonnasta. V. 1922 Magin perheen kuusi italialaisveljestä aloitti tuotannon Helsingissä.

Valmistivat aamuvarhaisella kukin 25 litraa vaniljajäätelöä, pakkasivat kärryyn ja lähtivät kaduille tuotetta kauppaamaan! Menestyivät kaiketi hyvin, koska tehdas toimii vieläkin!

SK:n toimittaja kävi haastattelemassa suurta marketkauppiasta Hesassa. Kaupasta löytyi 209 jäätelölajiketta. On siinä herkkusuilla valinnan varaa ja vaikeutta. Laatua löytynee moneen makuun. Vaniljan lisäksi on tarjolla männyn ja viagrankin (miltähän sekin maistuu?) makua mansikasta ja suklaasta puhumattakaan!

Pahan tapani mukaan minulla on taipumus muistella menneitä. Ensi kosketukseni jäätelöön sain v, 1938 Hietalan kentällä Ryhdin urheilujuhlissa. Äitini kädestä tiukasti kiinni pitäen. Muistan ihmetelleeni suurta väkijoukkoa ja urheiluasuisia miehiä ja poikia.

Valkoinen huivi päässä äitini talutti minut miehen työntävän kummallisen kärryn luo. Osti mieheltä jäätelön ja tarjosi minulle kertoen sen olevan jäätelöä. ”Mitä se jeätelö o?” kysyin. ”Se o hyvveä ja kylymeä” vastasi äiti.

Sen muista, että kylmää oli ja makeaakin, vaikka siinä oli maku, joka ei ollut tuttu. Söin sen tötterön reunaan asti! Sitten piti kysyä:  ”Syyväänkö nää kuoretti?”. ”Näkkyyhä nuo muutti syövä kuoretti”, vastasi äiti. (taloudessa tarkkana äiti ei rahojaan omaan jäätelöön tuhlannut)! Pureskelin tötterön loppuun ja  ”kuoren” syönti jäi syvimmälle mieleeni ensimmäisestä jäätelöstäni.

Pitänee kertoa myös toistaiseksi viimeisestä jäätelönautinnostani. Viime vuonna, juhannuksen jälkiviikolla, ajelin Putaan kirkonkylällä ja huomasin K-kaupan parkkipaikalla jäätelökioskin. Päätin mennä maistiaisille vaikka ei kummoinen helle ollutkaan.

Valikoimaa oli riitettävästi! Piti kysyä myyjältä, mikä olisi parasta? Ystävällinen myyjä kertoi oman suosikkinsa: otin sen ja herkullista oli!!

Terveisiä vain Liisankankaalle! On upeaa, että olette saaneet aikaan Muurasjärvelle herkullista lähituotteita valmistavan tuotantolaitoksen. Toivotan jatkuvaa menestystä työllenne ja tuotteillenne!

Kotsarin lukijoille toivotan Hyvää Jäätelökesää!

Etäalavekylläine
Lassi Jämsén    

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>