Päästä vedettyä Juha Kivinen

Tärkeän näköinen lounaalla istuja

Tajusin sinänsä yhdentekevän sattuman: Seiska-lehti ja urani Kotiseudun Sanomissa ovat samanikäisiä. 27 vuotta. Muuta yhteistä niillä ei sitten olekaan. Kotsarissa ei ole juoruja ja valtakunnan julkkiksiakin vain satunnaisesti. Minulle se sopii oikein hyvin.

Seiskahan on näitä julkaisuja, joita selataan kuulemma vain ohimennen parturissa. Kotiin tilataan Suomen Kuvalehteä. Samaa sanottiin 60- ja 70-luvulla ensimmäisestä suuresta sensaatiolehdestä Hymystä.

Suomessa täytyi olla siihen aikaan valtavasti partureita, koska Hymyn levikki nousi parhaimmillaan yli puolen miljoonan ja se oli väkilukuun suhteutettuna maailman suurin lehti.

Hymyn sivuilla pyöri kohujulkkiksia Tabe Slioorista Irwin Goodmaniin, Kreivi Lindgrenistä Jörn Donneriin ja Kalevi Keihäsestä Veikko Vennamoon. Legendaarinen Veikko Ennala kirjoitti meheviä skandaalijuttuja eikä paljasta pintaakaan säästelty. Mökin akatkin saattoivat esiintyä Eevan asussa.

Hymyn kukoistuksen aika päättyi kuitenkin 70-luvun puolivälin jälkeen ja välissä oli hiljaisempi skandaalijuttujen kausi.

Seiskan räväkkää saapumista lehtimarkkinoille vuonna 1992 paheksuttiin jopa yllättävän voimakkaasti siihen nähden, että Hymy oli tehnyt niin vahvaa pioneerityötä kotimaisessa viihdejulkisuudessa.

Seiska toi paparazzikuvat jokapäiväiseen käyttöön. Syntyi aivan uusi mittari: olet julkkis, jos sinusta on lehdessä lukijan lähettämä suttuinen kännykkäkuva. Sen perusteella näiltä seuduilta ponnistaneita julkisuuden hahmoja ovat ainakin Pete Parkkonen ja Mauri Pekkarinen.

Petehän on päätynyt useastikin palkkionmetsästäjien uhriksi kaupungilla liikkuessaan. Kesälomalla rupesi naurattamaan siskon Seiskaa lukiessani, kuinka Maurikin oli bongattu niin merkillisissä puuhissa, että siitä oli joku katsonut aiheelliseksi tiedotella Seiskaan.

Moninkertainen ministeri ja nykyinen europarlamentaarikko oli nimittäin istunut ravintolassa lounaalla ja lukenut samalla lehteä tärkeän näköisenä! Kaikkeen se Mauri pystyy.

Siitä hyvästä kansalainen rikastui jollakin summalla rahaa. Kääk-juorujen palstalta oli näköjään poistettu maksettavat summat, jotka olivat aiemmin esillä. Ainakin todella kekseliäs 77 euroa oli joskus käytössä. Nyt houkutuksena on ainoastaan: ”Tienaa jopa tonneja”.

Lukijoiden kuvien syvimmän olemuksen voisi tiivistää yhteen lauseeseen. Sillä ei ole enää merkitystä, mitä tehdään, vaan kuka tekee –  vaikka ei tekisi oikein mitään.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>