Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Polkupyörä on turvallinen väline koulumatkoille

Ruutuajan lisääntyminen näkyy lasten liikunnan vähenemisenä ja lihavuuden yleistymisenä. Puolet 7-12-vuotiaista liikkuu suositusten mukaisesti tunnin päivässä, mutta  13-15-vuotiaista riittävästi liikkuu enää viidennes. 

Jos koti sijaitsee kohtuullisen etäisyyden päässä koulusta, koulumatkojen taittaminen jalan tai polkupyörällä tuo säännöllisen päivittäisen liikuntalisän. Sillä voi olla myönteinen vaikutus lapsen koulumenestykseen ja jopa aikuisiän terveyteen.

Pyöräliiton selvityksen mukaan koulumatkapyöräily on paljon luultua turvallisempaa ja se on helppo tapa lisätä liikuntaa lasten arkeen. Loukkaantumisia sattuu polkupyörällä moninkertaisesti vähemmän kuin monissa muissa liikuntamuodoissa. Pyöräilyn on todettu olevan satoja kertoja turvallisempi liikuntalaji kuin vaikka jalkapallo, yleisurheilu tai laskettelu.

Pyöräliitto ja Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiö LIKES toivovat, että pyöräilyn arvostusta liikuntamuotona nostetaan. Jos esimerkiksi päivittäinen koulumatka kestää pyöräillen 15 minuuttia suuntaansa, kertyy siitä viikossa jo 2,5 tuntia liikuntaa.

Vanhempien ei kannata tarjota lastensa koulumatkoille autokyytiä, vaan ohjata heidät tekemään koulumatkat jalan tai pyörällä. Sen mahdollistavat myös turvallisuutta korostava liikenneympäristö ja autoilijoiden asenteet.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>