Lukijalta (muokattu 28.8.2019) Lukijalta

Uusi digiloikka ottaa Kinnulassa koville

Kinnulan kunta valitsi laajakaistan rakentamisessa toisenlaisen tien kuin muut pohjoisen Keski-Suomen kunnat. Kinnula jättäytyi pois yhteistyössä Kuuskaistan kanssa tehtävästä laajakaistaverkosta ja päätti vuonna 2008 rakentaa oman kunnallisen laajakaistaverkon. 

Jälkikäteen arvioituna Kinnulan tekemä päätös oli vähintäänkin oikea. Kuuskaista ajautui konkurssiin ja hankkeessa mukana olleet kunnat ja siihen liittyneet ihmiset menettivät rahojaan. Osa enemmän toiset vähemmän. Asioita puitiin pitkään eri oikeusasteissa ja laajakaistan rakentaminen hankaloitui. 

Kinnulassa puolestaan saatiin oikeaan osuneen päätöksen johdosta rakennettua laajakaistayhteydet Kirkonkylälle, Muholaan, Saarenkylälle, Silkkiperälle, Niemenkylälle, Hiilingille ja Kangaskylälle. 

Hankkeen kustannus Kinnulassa jäi alle 5 euroa/metri. Hankkeen kokonaiskustannus investointiavustusten jälkeen oli noin 200 00 euroa. Kunta saa lisäksi joka kuukausi kaapelivuokraa, joten investointi maksaa aikanaan itse itsensä.

Osa Kinnulan kyläkunnista on vielä ilman nopeaa laajakaistaa. Laajakaistan tarve nykyaikaisessa maataloudessa ja yritystoiminnassa on välttämätöntä. Matkailun kehittämisen kannalta myös vapaa-ajan asuntojen saaminen nopean laajakaistan piiriin on elintärkeää. 

SDP:n valtuustoryhmän tekemän aloitteen pohjalta vuoden 2017 lopussa käynnistettiin laajakaistahanke. Hankkeen tavoitteena oli saada nopea laajakaista Jääjoelle, Urpilaan, Öllinpolun alueelle, Naarajärvelle, Markokylälle ja Matkusjoelle. 

Hankkeen käynnistyessä kävi nopeasti selväksi, että edellinen kuntajohtaja osa johtavista politikoista vastustivat jyrkästi laajakaistan ulottamista suunnitteilla oleville kyläkunnille. Annettiin ymmärtää, että hankkeelle ei tulla saamaan investointitukea. Laajakaistaryhmän matka-anomuksia ja -laskuja hylättiin. Neuvotteluihin laajakaistaryhmä matkusti kuitenkin omilla kustannuksillaan. 

Tämän jälkeen kunnanhallitus teki päätöksen, jolla kiellettiin laajakaistaryhmää neuvottelemasta kunnan nimissä ulkopuolisien tahojen ja rahoittajien kanssa. 

Laajakaistaryhmä sai kuitenkin vastustuksesta huolimatta neuvoteltua Elisan mukaan hankkeeseen. Tämän jälkeen laajakaistaryhmä haluttiin erottaa. Äänestyksen jälkeen kunnanhallitus kuitenkin niukasti pysytti laajakaistaryhmän toimessaan. 

Lopulta laajakaistaryhmä onnistui suunnittelemaan hankkeen niin, että hankkeelle olisi mahdollista saada 70 prosentin investointituki. Tuen edellytyksenä on kunnan antama välirahoituspäätös hanketta pyörittävällä yhdistykselle sekä riittävä alueella olevien kiinteistöjen liittymishalukkuus laajakaistaverkkoon. 

Hanketta on tämän jälkeen palloteltu noin vuoden verran kunnan eri palavereissa ja lautakunnissa. Eteenpäin sitä ei kuitenkaan ole kunnan organisaatiossa poliittisista ja henkilökohtaisista syistä johtuen haluttu viedä. 

Jälleen kerran on onnistuttu viivyttämään hanketta niin, että hakuaika on kulumassa investointiavustuksen osalta umpeen ja investointirahat ovat hupenemassa. Onneksi rahoitusta hankkeeseen on mahdollista hakea taas ensi kesäksi. 

Hankkeen taustalla oleva Kinnulan Työväenyhdistys ry on kuitenkin saanut pelleilystä ja kiusanteosta tarpeekseen ja vetäytyy hankkeesta. 

Toivotaan, että hanketta vetämään saadaan sopivampi taho kunnan päättäjille. Hanke- ja rahoitussuunnitelma on nyt kuitenkin valmiina. 

Tarvitaan vain hyvää poliittista tahtoa ja ymmärrystä viedä laajakaistahanketta eteenpäin.

Juha Urpilainen 

laajakaistaryhmän

puheenjohtaja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>