Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Yhteen äänestysalueeseen siirtyminen on järkiratkaisu

Pihtiputaan kunnanvaltuusto teki radikaalin ratkaisun ja päätti yksimielisesti luopua kylien äänestysalueista. Jatkossa kunnassa on vain yksi äänestysalue.

Äänestysalueiden määrästä on keskusteltu ja väännetty kättä useaan otteeseen viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana. Alvajärven ja Peningin äänestysalueet ehdittiin jo kerran lakkauttaa ja vuoden 2000 kunnallisvaalit käytiin ilman niitä. Pian kylille traumaattinen päätös peruttin ja vuoden 2003 eduskuntavaaleissa äänestettiin taas myös Alvajärvellä ja Peningissä. Vuoden 2017 kunnallisvaalien alla Peningin ja Elämäjärven äänestysalueet yhdistettiin.

Kohtalonkellot kylien äänestysalueille ovat soineet pitkään siksi, että väki kylillä vähenee ja ennakkoäänestyksen suosio nousee. Huoli vaalisalaisuuden säilymisestä on noussut esiin erityisesti europarlamentin vaaleissa, joissa äänestysaktiivisuus on jäänyt alhaisemmaksi. Esimerkiksi kevään EU-vaaleissa ennakkoääniä kuljetettiin varsinaisille vaalipaikoille vaalisalaisuuden turvaamiseksi.

Esitys yhdestä äänestysalueesta oli helpotus päättäjille, koska se torpedoi osuvasti kiusauksen kyläpolitikointiin. Kirjastoauton ottaminen ennakkoäänestyspaikaksi tuo äänestyspaikan lähelle kylillä asuvia, joten kasassa on ainekset palvelun paranemiseen ja äänestysaktiivisuuden nousuun.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>