Lukijalta (muokattu 11.9.2019) Lukijalta

Jätehuoltoasiassa ennustuksia, totuuksia ja osatotuuksia

Pihtiputaalla jätehuoltoon on oltu tyytyväisiä. Jätehuollolla on ollut kasvot, jonka Savolaisten perheyritys on sille antanut. Vaikka yritys siirtyi Lassila & Tikanoja Oy:n omistukseen nuo kasvot vielä näkyvät, ja pelko niiden häviämisestä tuntuu haikealta. 

Pihtiputaan kunnanvaltuusto teki äänin 10-17 päätöksen siirtää jätehuoltoviranomaistehtävät kuntien yhteiselle jätehuoltolautakunnalle. Sinänsä päätös ei sisällä tavuakaan jätteenkuljetuksen muuttamisesta. Nykyinen järjestelmä säilyy ainakin vuoden 2021 loppuun.

Kallistuvatko jätemaksut? Miten käy jätepalvelujen. Mitä tapahtuu aluekeräyspisteille tai menevätkö jäteaseman portit kokonaan kiinni? Päässä ovat pyörineet myös päätöksen työllisyys- ja yritysvaikutukset. Onko kunta hävittämässä työpaikkoja ja hankaloitetaanko tällä päätöksellä (yhden) yrityksen toimintaa? Mitä päätös mahtaa vaikuttaa kunnalle, joka on tähän asti hoitanut nyt yhteiselle jätelautakunnalle siirrettävät viranomaistehtävät?

Viimeisimpien jätetaksavertailujen mukaan nyt tehdyllä päätöksellä kuntalaisten jätehuoltomaksut pienenevät. Vaikka ne jatkossa nousisivatkin, voin ennustaa, että nykyjärjestelmässä nousu olisi vieläkin lujempaa. Myös jätteenkuljetusmaksut ovat tällä hetkellä  meillä korkeammat kuin yhteisen lautakunnan alueen kunnissa. Kuntalaisten kukkaroa ajatellen tehty päätös on oikea.

On kuulunut pelottelua, että nyt tehdyllä päätöksellä vähennetään työpaikkoja. Jätteiden kuljetukseen tarvitaan edelleen kuljettajia, ajetaanpa jätteitä kenen autoilla tahansa. 

Ja kuka takaa että L&T Oy:n jäteaseman työpaikat säilyisivät kovin pitkään nykyiselläkään järjestelmällä. Ainakin itselläni on usko rapissut pörssiyhtiöiden yhteiskuntavastuuseen, esimerkiksi työllistämiseen ilman suurta voiton tavoittelua. Pörssiyhtiöt elävät kvartaalitaloudessa, ja niiden päätavoite on maksimoida taloudellinen hyöty omistajilleen.

Päätöstä on arvosteltu myös yrittäjävastaiseksi. Nykyisessä kiinteistöhaltijajärjestelmässä pienellä paikkakunnalla kilpailutus ja yrittäjien tasavertainen kohtelu on vain teoreettista. Vaikka minulla olisikin lupa kilpailuttaa oman ruokakuntani jätteenkuljetus, eipä tuota ole tullut tehtyä. 

Järjestönä Pihtiputaan yrittäjäyhdistyksen hallitus antoi kunnalle lausunnon säilyttää nykyjärjestelmä. Yrittäjien kentän suunnalta kuuluu myös toisenlaista. Olen keskustellut asiasta useamman kuljetusalan yrittäjän kanssa sekä ennen päätöksen tekoa että sen jälkeen. Moni on pitänyt tehtyä päätöstä tasapuolisena ja reiluna kaikkia yrittäjiä kohtaan. Kaikki ovat nyt samalla viivalla.

Pihtiputaalla on tällä hetkellä parisenkymmentä aluekeräyspistettä, joiden ylläpito on kunnan vastuulla. Ei liene kiellettyä, että kunta säilyttäisi ne jatkossakin omalla kustannuksellaan, mutta todennäköistä on, että niiden määrä tulee pienenemään. 

Jäteaseman aukiolo on nykyisen kuljetusyrittäjän vastuulla, eikä jätehuoltoviranomainen sitä suoranaisesti päätä – olipa se kunta tai useamman kunnan yhteinen lautakunta.

Pihtiputaalla olemme tottuneet hyviin jätehuoltopalveluihin, jotka ovat kehittyneet Savolaisten pitkän kehitystyön tuloksena. 

Nykyinen kuljetusjärjestelmä säilyy vuoden 2021 loppuun ja voi jatkua senkin jälkeen riippuen siitä, miten kaikille yrittäjille avoimessa urakkatarjouskilpailussa käy. Vasta silloin alkaa selvitä, millaiset ennustukset käyvät toteen. 

Pentti Räisänen

Valtuuston 

puheenjohtaja, SDP

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>