Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Valo vähenee, mutta heijastin auttaa näkymään

Jalankulkijan ja pyöräilijän riski joutua liikenneonnettomuuteen vähenee jokaisen ulottuvilla olevia turvavarusteita käyttämällä. Jalan liikkuvan kannattaa etsiä kaappinsa kätköistä heijastin ja harkita myös heijastinliivin hankintaa, jos sellaista ei jo ole. Rahasta turvallisuusparannus ei ole kiinni. Kyse on muutamasta eurosta.

Pyöräilijäkin hyötyy heijastinliiveistä ja heijastimesta, mutta tarpeen ovat myös toimivat valot. Niiden valikoima on mittava ja ulottuu dynamokäyttöisistä paristoilla toimiviin tai ladattaviin ledeihin. Polkijan turvallisuuden kohentaminen hoituu halvimmillaan alle kympillä.

Jos ilmasto lämpenee, lumeton aika jatkuu. Jo loppusyksyn hämäryys yhdistettynä märkään tienpintaan saattaa heikentää ratkaisevasti  autoilijan mahdollisuutta havaita ilman heijastinta liikkuvaa kävelijää tai valotonta pyöräilijää. Aikuiset vastaavat omasta näkyvyydestään itse, mutta lasten näkyvyys on vanhempien vastuulla. Kouluissa on syytä puhua heijastimista, heijastinliiveistä ja valoista. Ennaltaehkäisy on parasta turvallisuuskasvatusta.

Onnettomuudet pysyvät kurissa, kun käyttäydymme liikenteessä yhteisesti sovittujen pelisääntöjen mukaisesti. Oletus on, että autojen valot ovat kunnossa ja pimeällä palavat myös takavalot. Viimeistään nyt on aika varmistua oman auton valojen toiminnasta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>