Päästä vedettyä Heikki Jämsén

Kerrossänky oli kätevä suurperheen sijoitusinstrumentti

Sotien jälkeiset niin sanotut suuret ikäluokat olivat syntyessäni jo kouluiässä. Silti perheillä riitti kokoa vielä vuonna 1958. En ollut Kermalan kunnansairaalan synnytysosastolla ainoa, joka putkahti maailmaan tuiskuisen maaliskuun kahdentenatoista päivänä.

Muutoksen tuulet puhalsivat jo tuolloin. Synnytyksiä toki riitti ja kätilönä toimineelle äidilleni olisi ollut Pihtiputaalla töitä pitkälle tulevaisuuteen. Hän kuitenkin katsoi viisaimmaksi varmistaa kuusilapsisisen perheen pärjäämisen jäämällä kotiin.

Isot lapsiperheet olivat meidänkin kylällä enemmän sääntö kuin poikkeus. Kuuden lapsen pesuetta ei pidetty oikein minään. Kolmesta lapsesta muodostui jonkinlainen minimi, mutta kymmenlapsinenkin perhe  istui kyläkuvaan ilman sen suurempaa ihmettelyä. 

Nyt suomalaisnainen synnyttää keskimäärin 1,4 lasta. Tällä määrällä väkiluku kääntyy jossain vaiheessa laskuun ja kansalaisten ikääntyminen kipuaa tasolle, josta ei selvitä ilman radikaalia synnytys- ja työikäisen väen maahanmuuttoa.

Ongelmatonta ei sekään liene. Etelän leppeämmistä oloista on toistaiseksi aika vähän tulijoita. Lännessä olla pollottavat hyvinvoivat Ruotsi ja Norja, jotka kamppailevat saman ongelman kanssa. Onneksi Virosta Suomeen on lyhyt matka ja kielimuuri matala. Itärajan takana elämä on meikäläistä epävarmempaa ja elintaso alhaisempi, joten siellä kiinnostus Suomea kohtaan on ollut pitkään korkealla.

Vuonna 2017 Suomessa asuvista noin neljännesmiljoonasta ulkomaiden kansalaisesta  yli 50 000 oli virolaisia ja melkein 30 000 venäläisiä.

Isoissa lapsiperheissä sopu antoi sijaa. Asiat järjestyivät, vaikka kaikille ei riittänyt omaa huonetta. Kätevä suurperheen sijoitusinstrumentti oli kerrossänky. Yhden kysymyksen se herätti: kumpi saa nukkua yläpetillä?

Harmitus alasänkyyn joutumisesta lakkasi viimeistään siinä vaiheessa, kun huomasi, että yläpetin lautoihin voi piirtää ja kiinnittää tarroja. Oli myös hauskaa havahduttaa yläpuolella juuri nukahtanut velipoika hereille nostamalla sängynpohjaa jaloilla. Pienikin tönäisy riitti.

Elämä isoissa perheissä oli vilkasta. Jos jotain joskus kaipasi, niin omaa rauhaa.

Syntyvyys laskee jo ennestään maltillisista lukemista nimenomaan tasa-arvo- ja talouskilpailussa kärjessä kulkevissa maissa. Suomessa naiset ovat miehiä koulutetumpia ja tekevät uraa työelämässä. Porkkanan täytyy olla aika iso, että saavutetuista eduista luovutaan tässäkään asiassa.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>