Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Lähiympäristöstä löytyy uutta ja yllättävää

Vettä satoi taivaan täydeltä, mutta säästä huolimatta puolitoista viikkoa sitten apteekin eteen kokoontui yli kaksikymmentä sadeasuihin sonnustautunutta pihtiputaalaista, jotka halusivat nähdä kirkonkylän julkiset patsaat ja muistomerkit ja palauttaa mieleen, missä paikkakunnalla 128 vuotta toiminut apteekki on majaansa pitänyt. 

Kevään ja kesän aikana on järjestetty yhdeksän kävelyretkeä kirkonkylällä ja Muurasjärvellä. Väkeä on ollut mukana enemmän kuin kukaan osasi etukäteen arvata. Kävelyjen suosio saattaa kertoa siitä, että oman asuinpaikan tutuilta tuntuvat maisemat, nurkat ja nähtävyydet jäävät arjen pyörityksessä helposti huomaamatta. Kun paikkoja katsellaan ja muutosta muistellaan hitaasti askeltaen, tuntuma omaan paikkakuntaan uusiutuu ja vahvistuu toisella tavalla kuin auton ikkunasta havainnoiden. Sitä paitsi yhdessä on mukavampi olla kuin yksin.

Suomalaiset matkustavat niin usein, että eivät muista enää edes kehua matkoillaan. Matkustamisesta on tullut  yleinen kansanhuvi. Maailma muuttuu ja matkustamiseen liittyvät asenteet sen mukana. Jo nyt on hyvä laskea katse vähän alemmas ja tarkentaa sitä lähemmäs. Lähimatkailu on tulevien vuosien kasvuala. Läheltä löytyy nähtävää, vanhaa ja tuttua, mutta paljon myös uutta ja ennenkokematonta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>