Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Onneksi kaikille perheille ei riitä kahden lapsen malli

Ylikansoitus on maailmanlaajuinen ongelma, mutta Suomella on toinen huoli. Syntyvyys laskee ja ikärakenne vinoutuu. Herää kysymys, kuka hoitaa tulevaisuudessa vanhukset ja mistä löytyvät rahat eläkkeisiin.

Tilastokeskuksen tuore ennuste väkiluvun kehityksestä on maaseutukuntien kannalta lohduton. Jos mikään ei muutu, pihtiputaalaisten määrä putoaa 20 vuodessa 22,7 prosenttia ja kinnulalaisten 25,5 %. Vuonna 2040 Pihtiputaan asukasluvuksi ennustetaan 3 083 ja Kinnulan 1 183. Maakunnista väestö kasvaa vain Uudellamaalla ja sielläkin muuttovoiton ansiosta.

Kehityksen pääsyy on alhainen syntyvyys. Suomalaisnaisten kokonaishedelmällisyysluvun oletetaan painuvan 1,35:een.

Markkinoilla ostoksilla käynyt Hiirosen viisihenkisen perhe ei ole taipunut yhden tai kahden lapsen malliin. Satu Hiironen on tyytyväinen kolmen lapsen äiti ja onnellisilta vaikuttavat myös lapset Sofia, Jimi ja Jesse.

Nykyisessä asenneilmastossa kolmelapsista perhettä pidetään isona. Satu Hiironen tiesi jo parikymppisenä, että hän  haluaa useamman lapsen.

Syntyvyys ei lähde nousuun käskyttämällä eikä nopeita ratkaisuja ole. Suunta voi kääntyä, jos nuoret luottavat tulevaisuuteen ja perhepolitiikka toimii. Lopunajan tunnelmissa voi vauvan saaminen viivästyä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>