Pääkirjoitus Juha Kivinen

Väestökato ja osaavan työvoiman saatavuus ongelmina

Ely-keskus on julkaissut tämän vuoden toisen ”Keski-Suomen alueelliset kehitysnäkymät” -katsauksen. Hyvänä uutisena katsauksesta löytyy se, etteivät pelätyn taantuman aallot tälläkään kertaa näytä ensimmäisenä ulottuvan Keski-Suomeen.

Katsauksessa on kuitenkin edelleen tuttuja ongelmia, kuten osaavan työvoiman saatavuus sekä väestökato, joka koettelee etenkin maakunnan reuna-alueita. Näillä molemmilla on kerrannaisvaikutuksia moneen muuhun seikkaan. Saarijärven-Viitasaaren seutukunnalla osaavan työvoiman saatavuuden odotetaan kuitenkin parantuvan vuoden sisällä. Viime vuoden kesäkuusta väestö väheni Saarijärven-Viitasaaren seutukunnalla 507 henkilöllä.

Teollisuudella on Keski-Suomessa keskimäärin hyvä tilauskanta ja rakentaminen jatkuu vilkkaana. Viime vuoden keskimääräinen työllisyysaste Keski-Suomessa oli 68,1 prosenttia. Se on ollut korkeampi edellisen kerran 30 vuotta sitten.

Pääteiden liikenteen kasvu on taittunut. Tämä näkyy etenkin raskaan liikenteen määrässä. Katsauksessa korostetaan, että metsätaloudesta voimakkaasti riippuvaisen maakunnan alempiasteinenkin tieverkko tulee pitää kohtuullisessa kunnossa. Se edesauttaa muutoinkin reuna-alueiden elinvoimaisuuden säilymistä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>