Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Postin lakko vauhdittaa siirtymistä sähköiseen mediaan

Jos Postin työntekijöitä edustava Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ei pääse työnantajapuolen kanssa sopimukseen palkka- ja työehdoista, postinjakelu, käsittely ja kuljetus keskeytyvät jopa kahdeksi viikoksi ensi maanantaista alkaen. Lakko koskisi noin yhdeksäätuhatta Postin työntekijää.

PAU uhkaa lakolla, koska se ei hyväksy Postin ilmoitusta siirtää pakettien lajittelijat omistamansa Posti Palvelut Oy:n työntekijöiksi ja samalla toisen työnantajaliiton alaisuuteen, jossa palkat ovat Postin ja PAU:n kanssa sovittuja heikommat. Neuvottelutilannetta vaikeuttaa se, että kirjeiden ja lehtien jakelumäärien vähenemisen kanssa tuskaileva Posti yli kaksinkertaisti heinä-syyskuun tuloksensa vuoden takaiseen verrattuna. Posti tahkosi voittoa 10,1 miljoonaa euroa. Liikevaihtokin nousi melkein seitsemän prosenttia. Työntekijöiden määrä on järkevää sopeuttaa vastaamaan työtehtävien määrää, mutta valtio-omisteisen Postin yrityskuvaa vahingoittaa tietoinen pyrkimys heikentää työntekijöidensä toimeentuloa. 

Postin lakko haittaa kaikkia, myös postilaisia itseään. Lakon voittajiin nousee sähköinen media. Ihmiset huomaavat, että e-laskut kulkevat ilman  jakajia ja lehdet voi lukea tietokoneen ruudulta. Jos lakko alkaa, Kotiseudun Sanomat on luettavissa sivulla www.kotiseudunsanomat.fi. Sinne lehti ilmestyy hyvissä ajoin tiistaina.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>